Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pan Ki-mun „položil“ kandidaturu na prezidenta. Exšéf OSN nebyl dost oblíbený

Autor: ks, ČTK - 
1. února 2017
11:00

Po dlouhém rozmýšlení se jihokorejský diplomat a bývalý generální tajemník OSN Pan Ki-mun rozhodl vzdát kandidatury na úřad prezidenta. Oznámila to ve středu agentura Jonhap po konferenci v soulském parlamentu. Podle statistik byl bývalý šef OSN na druhém místě. Bohužel ani to neovlivnilo jeho názor. Co stojí za rozhodnutím Pan Ki-muna?

Prezidentské volby jsou v Jižní Koreji plánovány na konec tohoto roku, ale mohly by se uskutečnit už za dva měsíce. Aspoň pokud ústavní soud potvrdí rozhodnutí parlamentu, který v lednu odhlasoval sesazení stávající prezidentky Pak Kun-hje. Vše odstartovalo politickou krizi skandál týkající se prezidentčiny důvěrnice, která čelí obvinění z korupce a zneužití moci.

Kdo je dalším favoritem jihokorejských voleb?

Favoritem voleb je podle průzkumů veřejného mínění bývalý jihokorejský opoziční vůdce Mun Če-in s podporou 26 procent voličů. Pana si za hlavu státu přeje přes 22 procent Jihokorejců, jeho popularita ale podle agentury AP v poslední době poklesla.

Pan Ki-mun důvody svého překvapivého rozhodnutí blíže neobjasnil. „Odcházím z politického života,“ prohlásil s tím, že je zklamán chováním hlavních politických sil země. Snažil se o řešení politické krize v zemi, ale jeho „čiré vlastenectví“ a pokusy o politickou reformu prý zmařily pomluvy a falešné zprávy.

Nejvyšší úřad OSN Pan Ki-mun opustil koncem loňského roku po deseti letech ve funkci.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi