Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konec těhotným ženám! Těhotenství musí být genderově vyvážené, kážou odborníci v Británii

Lékaři v Británii by již neměli používat výraz těhotné matky, aby neurazili transsexuály.
Lékaři v Británii by již neměli používat výraz těhotné matky, aby neurazili transsexuály.  (Autor: Profimedia.cz - ilustrace)
Autor: shp - 
30. ledna 2017
13:21

„Vy jste ale pěkná těhotná maminka,“ je věta, kterou už by lékaři ve Velké Británii nastávajícím rodičkám říkat neměli. Mohli by se tak totiž dotknout transsexuálních mužů. Genderově korektní rada se objevila v oběžníku Britské zdravotnické asociace (BMA).

„Velká většina lidí, kteří jsou těhotní, se cítí být ženami. Můžeme ale mezi ně zahrnout transsexuální muže. A to tak, že použijeme výraz těhotní lidé namísto nastávající matky,“ citoval britský list The Telegraph genderově neutrální radu z interního materiálu Britské zdravotnické asociace.

Podle Telegraphu došlo ve Velké Británii k těhotenství transsexuálního muže oficiálně pouze jednou. Hayden Cross (20) otěhotněla ještě před změnou pohlaví. Brožura ale obsahuje celou řadu dalších rad, jak se chovat ohleduplněji k pacientům. Není vhodné používat anglická slova mankind (lidský druh) a manpower (lidská síla), protože obsahují slovo man (muž) a působí tak příliš maskulinně.

Vhodnější je prý používat slova jako humanity (lidství) a personnel (personál). Ve formulářích se zase nedoporučuje za sebe řadit kolonky pan, paní a slečna v tomto pořadí, jelikož to upřednostňuje muže. Materiál o 14 stránkách byl distribuován už loni, na veřejnost se o něm dostaly informace ale až nyní. Podle mluvčího BMA nejde o žádný návod. „Jde o směrnici pro zaměstnance a představitele asociace, jejímž cílem je vytvořit inkluzívní pracovní prostředí,“ vysvětloval.

agfor ( 30. ledna 2017 16:24 )

 Naštěstí už tihle nemůžou vnutit EU. Ale v Bruseli vymýšlejí také hovadiny. Asi je to nakažlivé.

tvojesvedomie ( 30. ledna 2017 15:34 )

tehotná môe byť len ŽENA- a na tom sa nikdy nič nezmeí...a ž vbec nie nejaký psycho, ktorý je stále ženou, ale cíti sa byť mužom...tomu by mohol pomôcť psychater

andorea ( 30. ledna 2017 13:34 )

 Lze pouze konstatovat, že Britské zdravotnické asociaci celkem solidně hrabe...

Zobrazit celou diskusi