Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Trump hovořil s Putinem i Merkelovou: O ruském „oteplení“ i nesamostatném NATO

Autor: všm/čtk - 
28. ledna 2017
22:03

Americký prezident Donald Trump a ruský prezident Vladimir Putin v dnešním telefonickém rozhovoru zdůraznili význam obnovení obchodních a hospodářských styků obou zemí. Uvedl to Kreml ve sdělení vydaném několik hodin po telefonátu. O otázce západních sankcí proti Rusku se sdělení nezmiňovalo. Trump hovořil také s německou kancléřkou Merkelovou, se kterou se shodli na zásadním významu NATO.

Oba prezidenti mluvili také o situaci v Sýrii a vyslovili se v této souvislosti pro spolupráci obou zemí v boji proti mezinárodnímu terorismu v čele s organizací Islámský stát. Mluvili rovněž o situaci na Ukrajině, uvedla tisková služba ruského prezidenta.

Trump a Putin se také dohodli, že budou pracovat na určení doby a místa budoucí vzájemné schůzky. Ujistili se, že zůstanou v pravidelném kontaktu, sdělil Kreml.

Na zprávu o obsahu telefonátu Trumpa s Putinem se čekalo s velkým zájmem s ohledem na to, že Trump dal opakovaně najevo respekt k ruskému prezidentovi a projevil přání zlepšit s ním vztahy. Předmětem zvědavosti médií a západních politiků byla hlavně skutečnost, zda se prezidenti dotkli otázky protiruských sankcí.

Trump během volební kampaně sliboval zlepšit vztahy s Ruskem. Po svém zvolení naznačil, že by mohl zrušit sankce uvalené na Rusko předchozí vládou prezidenta Baracka Obamy, pokud by Rusové pomohli Spojeným státům v boji proti terorismu. Před přílišnou vstřícností vůči Kremlu však Trumpa tento týden varovali někteří přední republikáni.

Debata o NATO

Trump dnes ještě telefonoval s kancléřkou Angelou Merkelovou. S ní se shodli na „zásadním významu“ Severoatlantické aliance pro transatlantické vztahy a mír a stabilitu ve světě. Členské země by ale měly spravedlivým podílem přispívat k zajištění kolektivní bezpečnosti, uvedli oba státníci ve společném sdělení po telefonátu.

Trump v předvolební kampani evropské členy NATO často kritizoval. Vyčítal jim, že přispívají na vlastní obranu málo a spoléhají příliš na USA.

Trump a Merkelová rovněž ve své první vzájemné telefonické diskusi potvrdili záměr „prohloubit již tak vynikající dvoustranné vztahy“. Trump přijal od Merkelové pozvání na červencový summit skupiny G20 v Hamburku a sám ji pozval „v brzké době“ do Washingtonu, sdělil Bílý dům.

Na programu měl dnes čerstvý šéf Bílého domu ještě kontakty s premiéry Japonska a Austrálie a diskusi se svým francouzským protějškem Françoisem Hollandem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi