Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

První státnice u Trumpa: Mayovou chválil za brexit a rozmyslel si to s mučením

Autor: ČTK - 
27. ledna 2017
21:40

Americký prezident Donald Trump při dnešním setkání s britskou premiérkou potvrdil, že stoprocentně stojí za Severoatlantickou aliancí a že NATO je základem společné obrany. Novinářům to řekla Theresa Mayová, která jako vůbec první státník od Trumpova nástupu do funkce jednala v Bílém domě s jeho novým šéfem.

Řeč byla rovněž o protiruských sankcích, proti jejichž rušení se Mayová vyslovila; Trump uvedl, že tento krok, tedy jejich zrušení, zatím není na programu. Oba státníci zdůraznili, že jejich cílem je posílení vzájemných obchodních vazeb a udržení „zvláštního vztahu“ mezi Spojenými státy a Británií.

Podle Mayové se oba lídři shodli, že NATO je a musí být základem společné obrany nejen proti možnému vojenskému ohrožení, ale i v boji proti terorismu či kybernetickým útokům. Trump, který v minulosti opakovaně označil alianci za zastaralou, se dnes před novináři k tématu NATO nevyjádřil.

Fotogalerie Inaugurace Donalda Trumpa 45. prezidentem USA 44 fotografií

Britská premiérka během tiskové konference otevřela i další téma, na něž nemá s Trumpem zcela shodný názor: postoj k Rusku. Nový šéf Bílého domu opakovaně prohlašuje, že hodlá zlepšit vztahy s Kremlem a podle svých poradců zvažuje zrušení protiruských sankcí přijatých po anexi Krymu a hackerských útocích spojených s předvolební kampaní.

Mayová dnes prohlásila, že protiruské sankce by měly zůstat v platnosti do chvíle, než se na Ukrajině podaří uvést do praxe minské dohody. Podle Trumpa, který bude v sobotu telefonicky jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, zatím není rušení protiruských postihů na programu. Trump dodal, že by chtěl mít s Putinem „fantastické vztahy“, ale že realita možná bude jiná.

Zatímco novináře na tiskové konferenci zajímala především zmíněná bezpečnostní témata, oba státníci dali najevo, že prioritou schůzky bylo jednání o vzájemné obchodní dohodě. Ta by Británii umožnila úspěšně nasměrovat svou ekonomiku na cestu do světa po brexitu, tedy po odchodu z EU, zatímco pro Trumpa by byla příkladem toho, že USA mohou fungovat mimo velká obchodní partnerství typu transpacifické dohody či smlouvy s EU.

„Amerika a Británie společně tvoří maják prosperity a vlády práva,“ prohlásil Trump s tím, že obě země chtějí posílit své obchodní vztahy. 

Ústup od mučení?

Spojené státy rovněž neobnoví tvrdé výslechové praktiky při vyšetřování osob podezřelých z terorismu. Americký prezident Donald Trump, který znovuzavedení drsných metod včetně mučení zvažoval, dnes prohlásil, že ustupuje ministru obrany Jamesi Mattisovi, jenž je proti. Sám Trump je ovšem nadále o užitečnosti mučících postupů přesvědčen.

Veřejně prohlásil, že není zastáncem mučení nebo waterboardingu, či jak to chcete definovat… Já s tím nemusím souhlasit. Ale řeknu vám, že jeho slovo je rozhodující, protože mu dám tu pravomoc. Je to expert,“ řekl Trump na Mattisovu adresu během své společné tiskové konference s britskou premiérkou Theresou Mayovou.

Podle amerických médií je to vůbec poprvé, co od svého nástupu do úřadu nový šéf Bílého domu veřejně ustoupil některému z lidí, které si vybral do své administrativy.

Trump se podle agentury AP chystal podepsat exekutivní příkaz, který mohl vést k obnovení programu výslechů podezřelých z terorismu v tajných věznicích CIA. Tyto praktiky, za něž USA čelily mezinárodní kritice, zakázal Trumpův předchůdce Barack Obama.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

londynskypes ( 28. ledna 2017 08:03 )

a pro socky ce ske je to ok ...ze je to zadarmo

Zobrazit celou diskusi