Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nezaplatíš za zeď? Tak zapomeň na cestu do USA, hrozil Trump mexické hlavě státu

Nezaplatíš za zeď? Tak do Ameriky nejezdi, vzkázal Trump mexickému prezidentovi.
Nezaplatíš za zeď? Tak do Ameriky nejezdi, vzkázal Trump mexickému prezidentovi.  (Autor: ČTK, Reuters, EPA)
Autor: ČTK - 
26. ledna 2017
18:04

Plán nového amerického prezidenta Donalda Trumpa na stavbu zdi na hranici s Mexikem vyostřil vztahy obou zemí. Šéf Bílého domu dnes mexického prezidenta Enriqueho Peňu Nieta nepřímo vyzval, aby zrušil plánovanou návštěvu Washingtonu, pokud jeho země nehodlá za stavbu zdi zaplatit. Sám mexický lídr Trumpův plán na stavbu zdi ostře odsoudil a nakonec návštěvu skutečně zrušil. 

„Pokud Mexiko nehodlá zaplatit za stavbu tolik potřebné zdi, pak bude lepší zrušit nadcházející schůzku,“ uvedl dnes Trump na Twitteru s tím, že Spojené státy mají se sousední zemí deficit obchodní bilance ve výši 60 miliard dolarů (1,5 bilionu korun) a severoamerická obchodní dohoda NAFTA připravila Američany o mnoho pracovních míst.

Zdroje z okolí mexického prezidentského paláce již předtím agentuře AP řekly, že Peňa Nieto uvažuje o zrušení cesty chystané již na příští úterý. Vyzvala jej k tomu i opozice. Nakonec se rozhodl její volání vyslyšet.

„Říkal jsem to v minulosti a říkám to znovu. Mexiko nebude platit za žádnou zeď. Lituji a odsuzuji rozhodnutí USA pokračovat v budování zdi, která nás po léta dělila, místo abychom se sjednocovali. Mexiko nevěří ve zdi,“ prohlásil mexický prezident ve středečním televizním projevu.

Mexický prezident je domácími politiky a médii obviňován ze slabosti a v zemi panují obavy, zda dokáže záměrům velkého severního souseda čelit. Popularita hlavy státu se pohybuje kolem 12 procent, což je nejnižší hodnota od počátku průzkumů v Mexiku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sores ( 26. ledna 2017 16:57 )

Jen ať je Donald vůči černým hodně tvrdý jako byl i Regan. S línou rasou to po dobrém nejde. Černí táhnou všude tam, kde si myslí že budou žít zadarmo a bílej na ně bude makat.

Zobrazit celou diskusi