Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trump přikázal stavbu mexické zdi. Také omezí roli v OSN a jde do boje s potraty

Trump dodržel slib. Vydal příkaz ke stavbě zdi s Mexikem.
Trump dodržel slib. Vydal příkaz ke stavbě zdi s Mexikem.  (Autor: ČTK, Reuters, EPA)
Autor: všm/čtk - 
25. ledna 2017
21:42

Americký prezident Donald Trump dnes dodržel svůj volební slib a vydal exekutivní příkaz ke stavbě zdi na mexické hranici dlouhé 3200 kilometrů. Dalším příkazem rozhodl, že vláda zastaví dotace městům, která odmítají věznit nebo deportovat nelegální imigranty. Vláda také připravuje příkaz, který otevírá cestu k drastickému omezení role Spojených států v OSN a dalších mezinárodních organizacích. 

Trump oba dekrety podepsal při návštěvě ministerstva pro vnitřní bezpečnost. Před návštěvou televizi ABC řekl, že zahájení stavby zdi lze očekávat během několika měsíců. Její financování budou hradit nejprve Američané, nakonec ale „stoprocentně“ Mexiko. Proces to prý může být složitý. Už jen proto, že není zřejmé, jakým způsobem by mohla Amerika donutit svého souseda, aby se na zdi jakkoliv finančně podílel.

Omezení nezákonné imigrace chce Trump dosáhnout i zastavením dotací pro takzvaná "azylová města", která odmítají internovat nebo deportovat osoby bez práva pobytu v USA. Tato města, jejichž radnice většinou ovládají demokraté, nechtějí s federální vládou spolupracovat při zásazích proti nelegálním imigrantům. Řada azylových měst je v Kalifornii, k největším patří San Francisco.

Podle zdrojů z Bílého domu hodlá prezident v příštích dnech vydat další exekutivní příkazy týkající se přistěhovalectví, a to i toho legálního. Má v úmyslu na několik měsíců zastavit jakoukoli imigraci a chce zablokovat vydávání víz pro osoby z některých blízkovýchodních a severoafrických zemí včetně Sýrie, Súdánu, Somálska, Iráku, Íránu, Libye a Jemenu.

Po podpisu prezidentských příkazů výrazně vzrostly ceny akcií amerických stavebních podniků, které by mohly na stavbě zdi profitovat.

Ne OSN, Palestině i interrupcím

Podle připravovaného exekutivního příkazu má být také omezená role USA v OSN a dalších mezinárodních organizacích. Informoval o tom dnes list The New York Times s odkazem na dokumenty, které má k dispozici.

Podle připravovaného exekutivního příkazu má být zrušeno financování jakéhokoli úřadu OSN nebo jiné mezinárodní organizace, která naplňuje určité předpoklady. Mezi nimi je například plné členství Palestiny, podpora programů, které financují interrupce, nebo obcházení sankčního režimu vůči Íránu a KLDR.

Trumpův kabinet má kromě toho zahájit proces posuzování a případného zrušení některých druhů mnohostranných smluv, uvádí list.

agfor ( 26. ledna 2017 13:01 )

Teď drží Amnesty Internacional hu bu, ale když se postavila zeď v Matiční ulici v Ústí, tak všem nadávali do rasistů.

tgbg ( 26. ledna 2017 10:28 )

Jenom hradní pán Milouš se plazí před rusákama dál.

yxunomei ( 26. ledna 2017 07:08 )

No ty seš zase nějak moc chytrej . Ano aboriginové = domorodci, ale původním obyvatelům Austrálie se Aboriginové říká, stejně jako se říká Indiáni původním obyvatelům Ameriky. Si to napřed ověř než začneš někoho nazývat blbem . O mexiku no comment, španělé vlastnili Californii, texas a po něm to tedy zdědili i mexikáni. To je prostě fakt .

Deneček ( 26. ledna 2017 03:59 )

Aby byly zabezpečeny hranice a nikdo nepovolaný sem nemohl,ty snad máš otevřené dveře do domu?

mimikry ( 26. ledna 2017 01:15 )

carmin, vy nebudete moc chytra,aspon soudim podle vaseho prispevku. USa neukradli nic Mexiku, pokud mluvite o spanelsky mluvicim obyvatelstvu, tedy potoku Spanelu, kteri objevili Ameriku... to zaprve a za druhe. Proc pouzivate u slovo puvodni obyvatele v prvni casti vaseho prispevku a o Australii se zminujete o Aborigincum.... to slovo je uplne stejn aboriginals (domorodci) a nebo puvodni obyvatele )) no a za treti Merkelova si do Nemecka nezve zadne USA a nebo americke okupanty, protoze Nemecko doufalo, ze zvitezi Hillary Clinto a na Clinton foundation poslala nemecka vlada financni dar, 5 milionu dolaru s tim, ze Clintonova vezme od Nemcu 60 000 muslimskych uprchliku, no bohuzel jim to nevyslo a s Trumpem nema ty nevrelejsi vztahy, protoze jeden z duvodu je i fakt, ze Trump chce stahnout americke vojaky z Nemecka a tim prijde Nemecko o tisice pracovnich mist ) ..tohle vsechno nevite, ale kdakate jak stara slepice....

Zobrazit celou diskusi