Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Z hotelu zavaleného lavinou vytáhli další mrtvá těla. Obětí už je 25

Autor: bru/ČTK - 
25. ledna 2017
08:26

V troskách hotelu Rigopiano, který před týdnem po zemětřesení ve střední Itálii zavalila lavina, našli záchranáři v noci na dnešek další mrtvá těla. Informoval o tom dnes italský tisk. Počet obětí tak vzrostl na 25, stále se pohřešuje ještě 5 lidí.

Celkem neštěstí přežilo 11 lidí, z toho devět vyprostili záchranáři. Dvě osoby si zachránily život díky tomu, že v okamžiku pádu laviny byly před hotelem.

Úřady podle agentury AFP ujistily, že záchranáři jsou rozhodnuti pokračovat v pátrání, dokud nebudou nalezeny i zbývající čtyři nezvěstné osoby.

Představitelé civilní obrany upřesnili, že mezi zatím nalezenými oběťmi neštěstí je 13 mužů a 12 žen. Pitvy prvních šesti mrtvých ukázaly, že zemřeli rozdrcením, udušením nebo chladem. Ani v jednom případě však nebylo podchlazení jedinou příčinou skonu, uvedla na tiskové konferenci prokurátorka Cristina Tedeschiniová.

Italský premiér Paolo Gentiloni ve středu v parlamentu poděkoval civilní obraně, která se v posledních týdnech potýkala s řadou krizových situací kvůli hustému sněžení, lavinám i zemětřesení z minulého týdne. "Myslím, že bylo uděláno vše, co bylo možné, aby se zachránili pohřešovaní lidé (v Rigopianu), a to z lidského, organizačního i technického hlediska," uvedl premiér.

Výpovědi svědků podle médií naznačují, že první tísňová volání nemusela být brána vážně. Údajně se hovořilo o tom, že nebyl lavinou zavalen hotel, nýbrž ovčín. Na jednom zvukovém záznamu je slyšet, jak volající zoufale informuje o zasypaných dětech. Jeho protějšek na to řekl, že se to musí nejprve prověřit. Prokuratura podle agentury DPA již v této souvislosti zahájila vyšetřování vůči neznámé osobě podezřelé ze způsobení smrti více lidí z nedbalosti.

Gentiloni se ale záchranářů zastal, když varoval před ukvapeným hledáním „obětního beránka“. Zdůraznil, že pravdu ukáže až pečlivé vyšetřování.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi