Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Islamisté zaútočili na hotel v Somálsku: Na místě se ozývají exploze a střelba

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, lm - 
25. ledna 2017
08:42

V somálské metropoli Mogadišo dnes zaútočili ozbrojenci na hotel. Podle agentury Reuters bylo slyšet nejméně dvě exploze. Policie uvedla, že se na místě střílí. Zatím nejsou zprávy o případných obětech. K útoku se přihlásilo islamistické radikální hnutí Šabáb.

„Na místě se střílí. Zatím je příliš brzy na další informace,“ řekl agentuře Reuters policejní důstojník z místa činu krátce před tím, než byla slyšet druhá exploze. Podle svědků zřejmě sebevražedný atentátník najel autem s výbušninou do brány hotelu. Poté do budovy vnikli ozbrojenci.

Televize Al-Džazíra uvedla, že podle somálských novinářů ozbrojenci zaútočili na hotel Dayah, který leží nedaleko somálského parlamentu v centru města. Podle policejního důstojníka byly v době útoku v hotelu desítky lidí, včetně zákonodárců.

Hnutí Šabáb, které je napojeno na teroristickou síť al-Káida, v posledních letech v Somálsku provedlo řadu podobných útoků. Jeho členové usilují o svržení prozápadní vlády a chtějí v zemi zavést islámské právo šaría.

Tento týden si výbuch bomby u vojenského stanoviště poblíž metropole Mogadišo vyžádal životy nejméně čtyř somálských vojáků. K útoku se přihlásilo hnutí Šabáb. Začátkem měsíce zemřeli po explozi auta nedaleko mezinárodního letiště v Mogadišu tři lidé. K útoku se rovněž přihlásila skupina Šabáb.

Na dva hotely v centru města zaútočili ozbrojenci z hnutí Šabáb také loni v červnu. Při prvním útoku na hotel Ambassador 1. června zemřelo 19 lidí, včetně tří teroristů. Při druhém, 25. června, v hotelu Naso-Hablod zahynulo nejméně 15 lidí, včetně ozbrojenců. I při obou červnových útocích nejprve sebevražedný atentátník narazil autem s výbušninami do hlavního vchodu hotelu a poté skupinka ozbrojenců začala v hotelu střílet a brát rukojmí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi