Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Trump chce dočasnou stopku pro migranty ze Sýrie. Slibuje i velký den bezpečnosti

Autor: ČTK, sou - 
25. ledna 2017
06:39

Nový americký prezident Donald Trump se ve středu a v dalších dnech tohoto týdne chystá podepsat několik exekutivních příkazů týkajících se migrace a mimo jiné dočasně zakázat přijímaní přistěhovalců ze Sýrie a dalších blízkovýchodních zemí. Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na několik zdrojů obeznámených s tématem.

„Zítra je v plánu velký den pro národní bezpečnost. Kromě mnoha jiných věcí postavíme zeď!“ uvedl v úterý Trump na Twitteru v narážce na zmíněné výnosy, které mají mimo jiné dát zelenou stavbě zdi mezi USA a Mexikem, kterou Trump přislíbil během předvolební kampaně.

Trumpovy výnosy by také podle Reuters měly zakázat přijímání uprchlíků ze zemí vyhodnocených americkými úřady jako rizikové až do doby, než bude zpřísněn proces prověřování občanů těchto států. Vedle Sýrie je na seznamu Irák, Írán, Jemen, Libye, Somálsko a Súdán.

Trump prý počítá s nejméně čtyřměsíčním zákazem

Agentura AP s odvoláním na své zdroje uvedla, že Trump detaily plánu stále zvažuje a v současnosti počítá s nejméně čtyřměsíčním zákazem přijímání jakýchkoli uprchlíků.

Během předvolební kampaně používal Trump ostrá vyjádření na adresu obyvatel muslimských zemí včetně příslibu zákazu vstupu všech muslimů na americké území, který později zmírnil.

Zpřísnění prověrek migrantů po nástupu nového ministra zahraničí

Trump by podle zdrojů Reuters mohl instruovat ministerstvo zahraničí, aby nevydávalo víza obyvatelům zmíněných zemí či celnímu a pohraničnímu úřadu, aby nevpouštěl do země majitele již vydaných víz.

Ministerstvo zahraničí, do jehož čela bude Senát schvalovat Trumpova nominanta Rexe Tillersona, se podle Trumpova mluvčího chystá začít pracovat na zpřísnění prověrek migrantů ihned po nástupu nového ministra.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi