Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Šéfa ISIS vážně zranily nálety, tvrdí média. Budou islamisti bez vedení?

Autor: Mii - 
24. ledna 2017
13:28

Šéf teroristického hnutí Islámský stát Abú Bakr al-Bagdádí byl kritický zraněn při náletech v severním Iráku. Jeden z nejhledanějších mužů světa se ocitl pod palbou ve městě Al-Ba´aj, informují místní média. K žádnému oficiálnímu potvrzení informace ovšem nedošlo.

Informace o zranění nebo smrti Abú Bakr al-Bagdádího se objevují s pravidelnosti několik měsíců. Pentagon nicméně v prosinci sdělil, že věří, že šéf ISIS je naživu. A to i přes opakované pokusy spojenecké armády o zneškodnění džihádistického šéfa.

„Myslíme si, že Bagdádí je naživu a stále vede ISIS, a děláme všechno proto, abychom jej vystopovali,“ sdělil v prosinci mluvčí Pentagonu Peter Cook pro CNN. „Pokud se to povede, využijeme příležitosti a předvedeme ho před spravedlnost,“ pokračoval mluvčí. Spojené státy také v prosinci zvedly odměnu za hlavu šéfa ISIS na 25 milionů dolarů.

Skrytý vůdce

Bagdádímu se dlouhodobě dařilo udržet se v pozadí. Minulý měsíc zveřejnil audio nahrávku, ve které vyzýval své bojovníky, aby pokračovali v obraně iráckého města Mosul, ale to je výjimečná veřejná aktivita z jeho strany. Není proto jisté, že v nahrávce mluví skutečně on.

Islámský stát za dobu své existence zveřejnil jen jedno video, které Bagdádího ukazuje. Má zde šedý plnovous, černou róbu a černý turban. Podle iráckých dokumentů se vůdce ISIS narodil ve městě Samarra v roce 1971. V roce 2003 se zúčastnil povstání proti americké invazi do Iráku a strávil několik měsíců v americkém vězení.

Bagdádí nicméně není jediný člověk z vedení ISIS, který měl v posledních dnech utrpět zranění. Abu Abdel Rahman – džihádský velitel, jenž měl na starosti zabíjení žen, byl podle místních médií minulý týden neznámým odstřelovačem zabit. „Neznámý člověk zastřelil Abu Abdel Rahmaniho, jednoho z velitelů ISIS, v regionu al-Askari. Ten se nachází v centru Mosulu. Zemřel na místě,“ píší Inernational Business Times.

Vše o terorostických útocích ISIS v Evropě ZDE

tgbg ( 24. ledna 2017 16:59 )

Putin ho zastoupí.

TrojanSlovakia ( 24. ledna 2017 14:05 )

 Turecký sultán novej Osmanskej ríše - Erdogan - už si stavia aj svoj osmanský komplex.

Zobrazit celou diskusi