Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rumunská vláda navrhuje zmírnění protikorupčního zákona, prezident chce referendum

Autor: jer, ČTK - 
23. ledna 2017
20:40

Rumunský prezident Klaus Iohannis chce vypsat referendum, ve kterém by se občané mohli vyjádřit ke kontroverznímu záměru nové vlády zmírnit protikorupční zákony. Hlava státu to v pondělí oznámila u příležitosti úterního státního svátku, informovala agentura DPA.

Proti záměru vlády premiéra Sorina Grindeanua v neděli protestovalo v Bukurešti kolem 15 000 lidí. Jejich hněv mířil i proti dalšímu plánovanému opatření kabinetu, který chce omilostnit tisíce vězňů, a ulevit tak přeplněným věznicím. Velké demonstrace v hlavním městě se zúčastnil osobně i prezident Iohannis.

Hlavní odpůrce středopravicového prezidenta, předseda vládních sociálních demokratů Liviu Dragnea, označil demonstraci s účastí hlavy státu za „začátek státního převratu“.

Kontroverzní návrhy rumunský kabinet zveřejnil ve středu a podle AFP se je chystal týž den přijmout ve formě mimořádného nařízení vlády, což by znamenalo, že nebude potřeba souhlas parlamentu ani podpis prezidenta. Údajně právě na nátlak Iohannise, který se mimořádně zasedání vlády účastnil, ale jejich přijetí kabinet o několik dní pozdržel.

laco ( 23. ledna 2017 21:48 )

Všetko sa dá ...... keď chce ulica....

Zobrazit celou diskusi