Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Sjezd krajní pravice v Německu: Evropa se probouzí, hřímala Le Penová

Autor: ČTK, abo - 
22. ledna 2017
12:39

Vůdkyně francouzské krajní pravice Marine Le Penová prohlásila, že každá země musí mít možnost opustit euro, pokud si to bude přát. Vyjádřila se tak na konferenci evropské krajní pravice v Koblenci, jíž se účastní také nizozemský nacionalista Geert Wilders a vedoucí představitelé Alternativy pro Německo (AfD), Svobodné strany Rakouska a italské Ligy Severu. Ve Francii, Německu a Nizozemsku se letos konají volby a zástupci tamějších krajně pravicových proudů tak den po inauguraci nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, s nímž sympatizují, využili příležitosti, jak se sami rovněž zviditelnit. Proti konferenci demonstrovalo ve městě podle německé policie asi tři tisíce lidí.

„Neříkám, že každá země musí opustit euro, ale musíme mít tuto možnost, pokud si to daná země přeje,“ řekla Le Penová a sklidila potlesk. Předpověděla také, že odchod Británie z Evropské unie bude mít na společenství „dominový efekt“, a Trumpa označila za „neoliberála“. „Prožíváme konec jednoho světa a zrození jiného. Zažíváme návrat národních států,“ zdůraznila. Dodala, že letošek je „rokem probuzení evropských národů“.

Marine Le Penová na konferenci v německé Kolbenci Marine Le Penová na konferenci v německé Kolbenci | ČTK, EPA, REUTERS

Le Penová, která jde jako jeden z předních kandidátů do letošních prezidentských voleb ve Francii, před více než dvěma týdny prohlásila, že Francie i další země eurozóny by měly opustit euro jako jednotnou měnu a vrátit se k dřívějšímu systému „společné evropské měny“, která by existovala vedle měn národních. Le Penová coby předsedkyně Národní fronty tak navrhla návrat k systému ECU, tedy Evropské měnové jednotky.

ECU byla zúčtovací měna vytvořená na základě měnového koše, v EU a předešlé struktuře Evropských společenství fungovala od konce 70. do konce 90. let, kdy byla nahrazena eurem.

Le Penová by se podle průzkumů měla v květnu probojovat do druhého kola francouzských prezidentských voleb. Tam by ale měla podle průzkumů prohrát s kandidátem hlavního pravicového proudu, konzervativcem Françoisem Fillonem. Le Penová prosazuje odchod Francie z eurozóny jako jediný z hlavních francouzských kandidátů.

O probouzení národů Západu v sobotu hovořil v Koblenci také vůdce nizozemské krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders, kterému průzkumy dávají naději na vítězství v březnových parlamentních volbách. „Včera, nová Amerika. Dnes - nazdar Koblenci - nová Evropa,“ prohlásil nizozemský politik s odkazem na Trumpův nástup do Bílého domu. „Lidé se na Západě probouzejí. Odhazují jeho politické korektnosti. Tento rok bude rokem lidu, rokem osvobození, rokem vlasteneckého jara,“ zdůraznil Wilders.

Geert Wilders, předseda Strany pro svobodu Geert Wilders, předseda Strany pro svobodu | ČTK, EPA, REUTERS

Konferenci Svoboda pro Evropu pořádá německá AfD, která doufá v posílení pozic v podzimních volbách. Zahajovací projev měl Marcus Pretzell, manžel vůdkyně AfD Frauke Petryové. Pretzell kritizoval současný stav Evropské unie, volnost pohybu osob v schengenském prostoru bez nutnosti ukazovat pas a euro. Ocenil Trumpův odpor k připravované nové obchodní dohodě mezi EU a USA a prohlásil, že Evropa má problém s politickým islámem. „Kdo by ještě pořád chtěl stát se členem EU z vlastní svobodné vůle? Musíme udělat několik kroků zpět, zašli jsme moc daleko,“ dodal.

Pretzell odmítl povolit účast na konferenci několika německým veřejnoprávním a soukromým médiím, včetně televize ARD, které obvinil z neobjektivního informování o AfD v minulosti. Sdělovací prostředky se proti jeho tvrzení ohradily.

Levicové aktivistické organizace rozmístily na místě sochy diktátorů Adolfa Hitlera, Benita Mussoliniho a Josifa Stalina. Levicové aktivistické organizace rozmístily na místě sochy diktátorů Adolfa Hitlera, Benita Mussoliniho a Josifa Stalina. | ČTK, EPA, REUTERS

V Koblenci se nedaleko místa konference konala demonstrace levicových odpůrců krajní pravice, kteří skandovali hesla jako „ne hranicím, ne národům, zastavte deportace“. Členové levicové aktivistické organizace AVAAZ rozmístili na místě sochy diktátorů Adolfa Hitlera, Benita Mussoliniho a Josifa Stalina, aby vyslali „silné poselství“ nacionalistickým vůdcům, že „globální občané odmítají jejich staré nebezpečné ideje“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

daggan ( 22. ledna 2017 15:46 )

Je s podivem jak všichni neomarxističtí a socialist. novináři včetně komunistů, flanďáků a zelených nazývají lidi /pravicově smýšlející, zdravého selského rozumu/ krajní pravicí, populisty, xenofoby a nacionalisty. Právě oni a jejich partaje dostali EU do velkých problémů migrace a vysávání finančních rozpočtů zemí EU společně s různými neziskovkami a úředníky z kapes pracujících daňových plátců! Je na čase tento evropský bordel uklidit i s politickými figurami, kteří toto všechno zavinili! Pro evropany je Koblenz nadějí že se EU vyčistí od parazitů i politických! Ať si placení politici a novináři řvou a urážejí občany EU, ale mi jsme ta hlavní síla, voliči, kteří volí politiku a její směr! Proto budu volit SPD a její volební program.

vasekcer ( 22. ledna 2017 15:25 )

Co takhle informovat objektivně? Kde máte například to, že přítomno za ČR je i SPD Tomio Okamury?

st.rec ( 22. ledna 2017 13:02 )

Koblenz hostil hvězdnou společnost a budoucí šéfy,vůdce EU.Škoda Evropu nevedou už teď.

hanka666 ( 22. ledna 2017 12:49 )

EU je mrtvá, Merkelová zhasněte.

Zobrazit celou diskusi