Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Washingtonem otřásají feministky. Za práva žen jich má bojovat až půl milionu

Autor: jer, ČTK - 
21. ledna 2017
17:27

Masovou účastí před Kongresem ve Washingtonu začala manifestace za práva žen, podle úřadů účast dosahuje 500 000 lidí. Akce není označována za protest proti Trumpovi, spousta účastníků ale pochod k tomuto účelu využila. Není vyloučeno, že účastí se pochod Women's March vyrovná i inauguraci.

Ačkoli se pochod koná jen den po prezidentské inauguraci Donalda Trumpa, manifestace není označována za protest proti nové hlavě státu, ale za připomenutí určené mimo jiné i nové americké vládě a zákonodárcům, aby se zasadili o všeobecnou rovnost žen.

Mezi účastníky, jejichž sjednocujícím znamením jsou růžové čepice a růžová trička, však není možné přehlédnout plakáty namířené proti Trumpovi. Mezi nápisy jsou i kontroverzní a neuctivé výroky, které Trump v minulosti na adresu žen pronesl. Nad davem se rovněž vznáší obří nafukovací hlava v podobě nového republikánského prezidenta.

Organizátoři manifestace, jejíž obdoby se v sobotu konají po celém světě včetně České republiky, ujišťují, že akce bude nenásilná. Některá americká média se nicméně obávala, že pochod přiláká i výtržníky, kteří do města přijeli na páteční demonstrace proti inauguraci Trumpa.

Někdejší washingtonský policejní šéf Charles Ramsey nicméně v rozhovoru s televizí CNN řekl, že páteční protesty, z nichž některé přerostly v potyčky s policií, a sobotní pochod považuje za dvě zcela odlišné akce. Domnívá se, že inaugurace byla pro některé lákadlem k násilnostem kvůli tomu, že protest byl protestem proti politickému systému. 

Manifestace, o nichž účastníci a média informují pod hashtagem #WomensMarch, se konaly již v Sydney, kde pochodovalo 5000 lidí, a v novozélandské metropoli Wellingtonu. Zřejmě nejmohutnější byla akce v Londýně, kde se sešlo na 100 000 osob. Celkově se do akce měli zapojit aktivisté ve více než 600 městech na všech světadílech.

Na 200 lidí se sešlo i na pražském Václavském náměstí, kde účastníci měli transparenty vyzývající ke změnám ve společnosti i politice, k začátku skutečné péče o Zemi, ohroženou globálními změnami, s výzvami k boji proti fašismu, k empatii jednoho k druhému a ke stavění mostů mezi lidmi, nikoli zdí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

st.rec ( 22. ledna 2017 13:06 )

Proč splašené fenynistky neprotestují jako stylem Pussy Riott nebo Femen -kozy ven?

londynskypes ( 21. ledna 2017 20:23 )

cu b ky co by ještě nechtely

martinmr ( 21. ledna 2017 18:26 )

 Nemá ten Trump pod tím mikrofonem nějakou podobnou běhnu jako byla Monika? Která měla ptáka v hubě?

Samo ( 21. ledna 2017 18:18 )

USA je známo hnutím feministek, které často zneužívají zákon, který je benevolentní vůči nim při falešném obvinění nějaké celebrity ze sexuálního obtěžování. Tento zákon považuje za sexuální obtěžování i pouhé náznaky dvoření jako přednost ve frontě, či otevření dveří a podobné.

rancer ( 21. ledna 2017 17:55 )

Z těch 314 milionů obyvatel, co mají USA? Není těch pár tisíc nějak málo?

Zobrazit celou diskusi