Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zoufalý útěk z hořícího klubu: Lidé skákali do ledové vody, lámali si kosti

Autor: jer, ČTK - 
21. ledna 2017
15:53

Kvůli požáru v populárním bukurešťském nočním klubu Bamboo se v noci na sobotu zranilo asi 40 lidí. Jeden pacient je podle lékařů ve vážném stavu. Žádná úmrtí však dosud nebyla hlášena. Klub, ve kterém se při vypuknutí požáru údajně nalézaly stovky lidí, úplně vyhořel.

Celkem 41 lidí bylo ošetřeno v nemocnicích, upřesnilo ministerstvo zdravotnictví předchozí údaje. Náměstek ministra vnitra Raed Arafat nicméně dříve uvedl, že jen desítka pacientů zůstala v nemocnicích.

Požár, jehož příčiny nejsou dosud známy, se podle svědků rychle šířil, v klubu se pak zřítil strop. Několik lidí se prý zachraňovalo před plameny skokem do jezera, na jehož břehu klub leží. Potápěči mezitím prohledali ledově studenou vodu, ale žádnou oběť nenašli. Trosky klubu prohledávali hasiči, pátrající po případných obětech.

Na místě zasahovaly dvě desítky sanitek. Většina lidí, kteří potřebovali ošetřit, se přiotrávila kouřem. Jiní zase vyběhli nalehko do dvanáctistupňového mrazu a prochladli. Při panickém útěku ale podle lékařů došlo i ke zlomeninám.

Prokuratura zahájila vyšetřování. Klubu údajně chybělo bezpečnostní osvědčení a od roku 2015 byl několikrát pokutován. Podle úřadů dostal klub lhůtu, do níž měl závady odstranit.

Nynější požár připomněl tragédii z října 2015, kdy si plameny v bukurešťském nočním klubu vyžádaly 64 obětí. Tragédie vyvolala v Rumunsku vlnu demonstrací proti korupci a v jejich důsledku padla vláda.

„Naštěstí nikdo při požáru v bukurešťském klubu nepřišel o život,“ napsal prezident Klaus Johannis na Facebooku. Avšak za „další značnou tragédii“ označil skutečnost, že nejspíše byly zase porušeny zákony a pravidla. „Dokud nepochopíme jednou provždy, že zákony platí pro každého, společnost ustavičně bude v ohrožení,“ dodal.

Bamboo má několik nočních klubů v Rumunsku a jeden na Floridě. Klub v Bukurešti byl poprvé otevřen v roce 2002 a musel být přestavěn poté, co jej v roce 2005 poničil požár.

Zobrazit celou diskusi