Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Trump začal s „děsivými změnami“: Hned po jmenování stopnul Obamovu reformu

Autor: ČTK, Alexandr Božilov - 
21. ledna 2017
10:00

Britská média hodnotí Trumpovu páteční řeč, v níž zdůraznil, že jeho vláda bude Ameriku stavět vždy na první místo, jako útočnou a sobeckou. Ihned po svém projevu začal nový americký prezident úřadovat a podepsal exekutivní příkaz proti Obamově zdravotnické reformě.

Trump při inauguračním projevu ctil obvyklé zdvořilosti, ale tón jeho projevu svědčil o děsivé změně v Americe. Byl určen těm, kdo ho volili, nikoli většině, která ho nevolila… Jeho nacionalismus pod heslem Amerika na prvním místě je hrubý a nestoudný. Projev překypoval opovržením vůči všemu, co představuje hlavní město (Washington), které se nyní snaží podrobit své vůli. Ale byl to také projev, ve kterém prakticky úplně chyběly podrobnosti či objasnění toho, jak chce (Trump) svých cílů dosáhnout,“ napsal The Guardian.

Donal Trump přednesl svoji první řeč jako prezident Spojených států amerických. Donal Trump přednesl svoji první řeč jako prezident Spojených států amerických. | Reuters

S kritickým komentářem přišel také britský deník The Independent: „Donald Trump podkopal demokracii, jakmile byl uveden do úřadu prezidenta. Lidé vždy vnímali politiky jako sobce, ale toto je něco jiného. Trump nejenže strhal jednotlivé politiky, ale strhal celou politickou třídu a politický systém, který ho vynesl tam, kde je,“ napsal The Independent.

„Donald Trump přednesl projev pro zemi, která stojí na okraji propasti. Jeho řeč byla absurdně přemrštěná, téměř hloupá. Říci, že Amerika čelí krveprolévání, je urážkou inteligence posluchačů,“ konstatoval britský deník The Times.

Pryč s Obamacare, hned!

Krátce po páteční inauguraci podepsal nový americký prezident v Oválné pracovně Bílého domu první exekutivní příkaz. Nařizuje v něm federálním orgánům minimalizovat finanční zátěž spojenou se zdravotním programem exprezidenta Baracka Obamy, než bude program zvaný Obamacare zcela zrušen. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na šéfa prezidentské kanceláře Reince Priebuse.

Donald Trump se hned po inauguraci pustil do úřadování. Donald Trump se hned po inauguraci pustil do úřadování. | ČTK, EPA, REUTERS

Program Obamacare byl jedním z pilířů Obamova vládního programu, ale Trump již dříve označil tento systém zdravotního pojištění za „katastrofu“ a prohlásil, že ho hodlá zrušit.

Přestože díky Obamacare získalo přístup ke zdravotnímu pojištění zhruba 20 milionů Američanů, podle kritiků je program nákladný a otevírá sektor zdravotních služeb nežádoucímu vměšování státu, když poškozuje konkurenční prostředí zdravotních pojišťoven.

Pro Trumpa i pro republikánskou většinu v Kongresu je zrušení programu Obamacare prioritou. Minulý týden v pátek následovala Sněmovna reprezentantů čtvrteční rozhodnutí Senátu a dala pokyn výborům Kongresu, aby připravily návrh právní úpravy zrušení Obamacare.

V průběhu pátku potvrdil Senát také dva členy nové vlády Donalda Trumpa. Ministrem obrany se oficiálně stal vysloužilý generál námořnictva James Mattis. Později ho následoval také John Kelly. Ten obsadil post ministra vnitřní bezpečnosti. Kvůli příliš rychlému potvrzování kandidátů Donalda Trumpa pak demokraté v Senátu zdrželi schválení Mikea Pompea ředitelem CIA. Tato zpravodajská služba tak zůstane minimálně přes víkend bez vedení.

Donald Trump a jeho manželka zakončili den účastí na několika plesech. Donald Trump a jeho manželka zakončili den účastí na několika plesech. | ČTK, EPA, REUTERS

Nový americký prezident pak zakončil tento významný den spolu s manželkou Melanií účastí na třech inauguračních plesech. Na dvou z nich si zatančili na píseň My Way, kterou zpopularizoval Frank Sinatra. Připojili se k nim také viceprezident Mike Pence se ženou Karen a členové Trumpovy rodiny.

 

tgbg ( 21. ledna 2017 17:02 )

S tím stopnutím Obamovy zdravotní reformy Trumpem nelze než plně souhlasit. Po totálním zruinování a rozkradení Československa komunisty do r. 1989, měla u nás přijít také taková reforma. Komunistickým vyvrhelům mělo být také odepřeno bezplatného zdravotnictví dnešní špičkové kvality, protože komunisti zdravotnictví naprosto zlikvidovali a lidé doslova scípali v katastrofálních podmínkách v pseudonemocnicích, podobných v dnešním Rusku.

hanka666 ( 21. ledna 2017 15:53 )

A co čeká nás? Nic, u nás už je vše rozkradeno, ted budeme v EU jen za užitečné idioty a to málo, co u nás ještě zbylo, si vezmou Němci.

lesnismes ( 21. ledna 2017 14:43 )

Je to hnus ,trump,klaus,chovanec,zeman a predposrani cesti radoby-nackove ejekuluji svuj jed. trump je srac a vsichni normalni lide to vedi.

agfor ( 21. ledna 2017 12:15 )

Aspoň nebude žádná zdravotní pojišťovna vydírat lidi o výpalné, jako to dělá ten ksindl tady - skoro za všechno platíte a pojišťováci si píšou každý rok milionové odměny za to, že skoro za vše lidem nic nezaplatí - proto se pak sbírají víčka od limonád.

sores ( 21. ledna 2017 12:02 )

Móc fandím Donaldovi!!! Obama hodně nadržoval černým a hlavně muslimům jako byl on sám!!! Kéž by vyčistil Donald svět od narkomanů, černých lenochů co nechtějí na sebe pracovat, vrahů a zabijáků teroristických. Alespoň z části jako Regan, ten se s nikým také nepáral, vyhlásil embargo rusákům a bylo.

Zobrazit celou diskusi