Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump zaprodá střední Evropu, bojí se Pospíšil. Ovčáček: Může překvapit

Autor: Zuzana Štíchová, vei - 
20. ledna 2017
16:20

Donald Trump nastupuje na místo prvního muže USA jako 45. prezident. O tom, jaký vliv bude mít změna na tomto postu pro Česko nebo zda je oprávněná kritika Trumpa vůči Evropské unii a NATO, debatovali ve Studiu Blesk europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09) a Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta Miloše Zemana, který Trumpa podporoval už během kampaně.

„Mně jako českému občanovi a politikovi vadí, že chce omezit vliv USA v NATO, což by mohlo mít vliv na bezpečnost v Evropě,“ řekl Pospíšil Blesku v průběhu prezidentské kampaně. Tak jak se umírnil Donald Trump, obrousil ale své výroky i český europoslanec.

Přesto se Pospíšil obává, aby v rámci zlepšování vztahů mezi USA a Ruskem, které avizují jak Vladimir Putin, tak Donald Trump, nebyla zaprodána střední Evropa. „Jak si vybírá lidi kolem sebe, tak jsem zatím optimista. Jsou to lidé úspěšní ve svých občanských profesích, byli například dobrými generály a reprezentovali svou zemi dobře v zahraničí,“ chválil Trumpal. „V každém případě je nutné, aby ve vztazích Rusko a Amerika nebyla prodána střední Evropa,“ upozornil europoslanec s tím, že takové náznaky ale zatím nezaznamenal.

Jsou si Zeman s Trumpem skutečně podobní? A proč vstupujde Trump do úřadu s nejmenší podporou lidí za poslední dobu? Podívejte se na celou debatu Jiřího Pospíšila s Jiřím Ovčáčkem:

Video  Europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09) a mluvčí Jiří Ovčáček debatovali ve Studiu Blesk o Donaldu Trumpovi.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Bude svým poradcům určitě naslouchat. Ale domnívám se, že se bude rozhodovat dost solitérně. Může dojít k nějakým překvapením,“ předvídá Ovčáček rozhodování nového amerického prezidenta. „S Ruskem to budou velmi tvrdá jednání. Určitě Ukrajina – okupovaný Krym, boje na Donbase – to jsou věci, které bude muset prezident Trump řešit. Rusko bude muset některých věcech ustoupit,“ dodal k vyjednávání „nových vztahů“ světových velmocí. Neobává se, že by mohl ruský prezident zneužít politické nezkušenosti Donalda Trumpa.

Ovčáček si naopak myslí, že pro Trumpa bude střední Evropa důležitá. „On se bude zajímat o Velkou Británii a Visegrádskou čtyřku, ta může být poutem pro Donalda Trumpa s Evropou,“ poznamenal.

Pospíšil: Trump by neměl naznačovat rozklad EU

Donald Trump v posledních dnech nadzdvihl ze židlí přední evropské státníky, když označil NATO za zastaralé a Evropskou unii za rozpadající se. Podle něj uskupení opustí po vzoru Velké Británie další státy. Jeho tým dokonce zástupce některých států obvolával s tím, zda se chystají z Unie vystoupit.

„Jako prezident by neměl říkat, že se některé další státy mohou chystat také na odchod z EU,“ zkritizoval Trumpa Pospíšil. Europoslanec se také postavil proti Trumpovým slovům o navýšení cel například pro zboží vyráběné v Mexiku nebo Číně. „Nelíbí se mi věty o určitém protekcionismu. Že když se budou dovážet auta, tak budou zdaněna 45 % – ukvapená celní polika, třeba proti německým automobilkám, nemůže být uplatňováním americké zahraniční politiky,“ poznamenal Pospíšil.

Ovčáček za tím vidí i problematiku podpory během americké prezidentské kampaně. Některé státy se na rozíl od prezidenta Miloše Zemana stavěly na stranu Hillary Clintonové. Například právě Německo.

A nejen s těmi bude mít podle Ovčáčka Trump napjaté vztahy. Do křížku se bude dostávat především s médii. „Bude aktivním prezidentem. Baracka Obamu jsem považoval za prezidenta neziskovek. Donald Trump bude dělat klasickou americkou zahraniční politiku,“ předpověděl Ovčáček.

marais ( 21. ledna 2017 11:02 )

 co je to za kecy " Trump zaprodá střední Evropu"...vždyť nám by bylo lépe bez NATA i přesouvání amíků ..co nás furt media straší?

suov ( 21. ledna 2017 07:34 )

Trumpovi občané ČR věří, není takový hlupák jak o něm prohlašuji takoví jako je Pospíšíl, Kalousek, Pithart, Gazdík, a další, USA se doposud roztahovalo po celém světě, Trump by to měl změnit, NATO rozpustit, EU také, Trump by měl odvolat všechny vojáky a zbraně z Evropy, kandidát na prezidenta Pospíšíl a další se musí bát, protože pak přijde buď odplata od občanů ČR, /volby/,nebo totální válka ve které zahynem všichni, ale když všichni tak celý svět,,,

Deneček ( 20. ledna 2017 17:49 )

Trump nás nezaprodá,ale zbaví zrádců.

Zobrazit celou diskusi