Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Trump střídá Obamu v Bílém domě. Personál má na výměnu nábytku i fotek 5 hodin

Autor: ČTK - 
20. ledna 2017
12:38

Pečlivě zabalit a odvézt věci Obamovy rodiny, změnit koberce, nábytek, popřípadě i rozložení pokojů podle požadavků Donalda Trumpa. Na to vše má personál Bílého domu méně než pět hodin. Podle bývalého šéfa pracovníků je celý proces velice náročný nejen logisticky, ale i emočně. 

Jakmile vstoupí Donald Trump v pátek do Bílého domu jako 45. prezident Spojených států amerických, budou už ve skříních viset jeho obleky, na stolcích budou fotky jeho rodiny a v koupelně najde svůj kartáček vedle oblíbené značky zubní pasty. „Celý dům má být přesně tak, jak příchozí rodina chce,“ uvedl pro USA Today bývalý šéf Bílého domu Stephen Rochon.

Přitom celá „stěhovací akce“ může začít až ve chvíli, kdy rodina Baracka Obamy, který dnešním dnem končí ve funkci amerického prezidenta, v pátek odejde z Bílého domu. Podle penzionovaného admirála, který dohlížel už na odchod George W. Bushe, mají zaměstnanci na vše méně než pět hodin.

Přitom příchozí rodina může v Bílém domě měnit téměř vše od koberců, lustrů, tapet, nábytku, vybavení tělocvičny až po úpravu rozložení ložnic. Na přezdobení má prezident a jeho rodina k dispozici depozitář, který ukrývá kolem 500 soch, kreseb a maleb.

Odchod prezidenta je jako ztráta přítele

Věc je velice těžké zvládnout nejen logisticky, ale také emočně. „Nikdo nechce, aby odcházející prezident měl pocit, že ho vyhazujeme,“ vysvětluje Rochon s tím, že věc není jednoduchá ani pro pracovníky. „Je to jako ztratit přítele a ne jen zaměstnavatele,“ upřesnil.

Donald Trump se před svým velkým dnem, kdy se stane oficiálně americkým prezidentem, zúčastnil se svou manželkou Melanií slavnostní večeře, na které dokonce zavtipkoval o tom, že by při jeho inauguraci mělo pršet. „Může pršet, nemusí pršet. Nezajímá mě. Nezáleží na tom. Pokud se to opravdu stane, je to v pořádku, protože si lidé uvědomí, že to jsou moje pravé vlasy,“ řekl s vítězným smíchem Trump.

Program inauguračního dne Donalda Trumpa:

Pro Čechy začne celý inaugurační den Trumpa kolem poledne, kdy se společně s rodinou a svým viceprezidentem Mikem Pencem a jeho rodinou zúčastní bohoslužby v kostele svatého Jana poblíž Bílého domu. Poté prezident Barack Obama s chotí Michelle přivítají Trumpa s jeho manželkou Melanií u ranního čaje. Oba páry se pak společně přesunou ke Kapitolu, kde sídlí Kongres.

15:30 – Inaugurační ceremoniál začne u západního průčelí Kapitolu. Bude doprovázen hudebním vystoupením. Přítomni budou všichni žijící bývalí prezidenti kromě George Bushe staršího, který je v nemocnici. Přítomna bude také většina kongresmanů a senátorů či soudci Nejvyššího soudu.

17:30 – Duchovní pronese úvodní slovo. Následně Mike Pence složí přísahu před soudcem Nejvyššího soudu Clarencen Thomasem.

18:00 – Trump složí do rukou předsedy Nejvyššího soudu Johna Robertse přísahu. Udělá tak na Lincolnovu bibli, ale rovněž na bibli, kterou dostal od matky v roce 1955. Poté přednese projev a vítězka talentové soutěže Jackie Evanchová zazpívá americkou hymnu.

18:30 – Trump a Pence se po skončení přísahy přesunou na slavnostní oběd do Kapitolu.

21:00 – Nový americký prezident a viceprezident se v doprovodu přibližně 8 000 účastníků slavnostního průvodu přesunou od Kapitolu do Bílého domu po téměř 2,5 kilometru dlouhé cestě podél Pensylvánské třídy.

23:00 – Průvod, jehož se zúčastní armádní či studentské soubory či stovky příslušníků bezpečnostních složek a válečných veteránů, skončí před Bílým domem.

1:00 – Trump s Pencem a manželkami vyrazí na trojici oficiálních plesů, z nichž dva se uskuteční v Kongresovém centru Waltera Washingtona a třetí v budově Národního muzea stavitelství.

Vše o inauguraci Donalda Trumpa čtěte ZDE >>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Pollo ( 20. ledna 2017 14:15 )

 A ušetří za knihovnu.

Deneček ( 20. ledna 2017 12:46 )

Konečně to bude opravdu Bílý dům.

Zobrazit celou diskusi