Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Češka o lavině v Itálii: Klepaly se skříně, policisté hrabali holýma rukama

Autor: val - 
19. ledna 2017
21:30

Čtvrteční zemětřesení ve střední Itálii pocítila i Češka Kateřina Květoňová, která žije ve městě Penne. Tedy zhruba 20 kilometrů od místa, kde se silou otřesů zřítil hotel. Pro Seznam Zprávy popsala, jak těžká situace na místě je.

„Situace je velice komplikovaná, protože prakticky tady máme sněhovou kalamitu a do sněhové kalamity, kdy už tak byl stav velice vážný, se stalo zemětřesení a to způsobilo, že utrhlo sněhovou lavinu, která potom zavalila hotel,“ uvedla Květoňová.

„Nejdřív kolem čtvrté páté ráno se tam dostali záchranáři na lyžích, neměli s sebou vůbec žádnou techniku, takže to bylo velice komplikované odstranit sníh, trosky, stromy,“ řekla Seznamu s tím, že se lidé snažili ze všech sil pomoci, policisté například hrabali ve sněhu holýma rukama.

Video  Lavina zavalila italský hotel. Na místě je mnoho mrtvých.  - Reuters.com
Video se připravuje ...

I ona sama ve svém bydlišti otřesy ucítila. „Cítit to šlo dost, klepaly se skříně, nábytek, lustr,“ popsala.

Záchranné práce zatím pokračují. Z trosek hotelu Rigopiano na úpatí pohoří Gran Sasso, který po sérii zemětřesení strhla lavina, záchranáři vytáhli čtyři mrtvé. Úřady pohřešují 25 až 30 dalších osob včetně několika cizinců. Dva muži neštěstí přežili a jsou v péči lékařů. Podle starosty příslušné obce Farindola se naděje, že se v hotelu ještě najdou živí lidé, hodinu od hodiny snižuje.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi