Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Pomozte, umíráme tu.“ Lavina zavalila hotel, lidé prosili o záchranu marně

Autor: pet/čtk, všm - 
19. ledna 2017
22:10

Z hotelu zavaleného po středečním zemětřesení lavinou ve střední Itálii se podařilo vyprostit těla prvních čtyř obětí. Dva lidé přežili, osud třiceti je neznámý. Informovala o tom italská agentura ANSA. Záchranáři, kteří se na místo dostali brzo ráno, počítají s tím, že je na místě mnoho mrtvých. Kdyby se ovšem zaměstnanci tísňové linky zachovali jinak, tragédie nemusela dorůst do takových rozměrů.

Mezi lidmi pohřešovanými v souvislosti s pádem laviny na hotel Rigopiano na úpatí středoitalského pohoří Gran Sasso jsou i cizinci. V zasypané budově byli podle Bukurešti tři Rumuni a podle některých italských médií také Němci a Švýcaři. Většinu z asi tří desítek pohřešovaných ale tvoří Italové.

Pohřešují i Rumunku se dvěma dětmi

Pohřešování tří Rumunů - matky se dvěma dětmi - potvrdilo ministerstvo zahraničí v Bukurešti, uvedla agentura DPA i některá rumunská média. Podle seznamu jmen pohřešovaných, který zveřejnil list La Stampa, se v Rumunsku narodila třiačtyřicetiletá Adriana Vranceau. Podle všeho jde o manželku jednoho ze dvou přeživších mužů Giampiera Pareteho. Zda měla žena a její dvě děti ve věku sedmi a šesti let, které jsou také na seznamu, jen rumunské, nebo také italské občanství, není jasné.

Italský list Il Centro ve čtvrtek uvedl, že v hotelu byli také občané Německa a Švýcarska. Německé ministerstvo zahraničí ale tuto informaci nepotvrdilo. „(Německé) velvyslanectví je v úzkém kontaktu s italskými úřady a snaží se o co nejrychlejší objasnění situace,“ uvedla německá diplomacie.

U seznamu hostů jsou nejasnosti

Seznam hostů, který zveřejnila La Stampa, uvádí jednoho dvaadvacetiletého muže ze Švýcarska. Mezi pohřešovanými osobami je také padesátiletá žena s italsky znějícím jménem a poznámkou „s trvalým pobytem v Německu“. Zda jde přímo o německou občanku, z informací listu nevyplývá.

Podle italského tisku většinu návštěvníků i zaměstnanců hotelu tvořili Italové. Byli mezi nimi lidé z regionu Abruzzy, ve kterém ubytovací zařízení leží, z přilehlého regionu Marche, z Říma a z jihoitalských měst Salerno a Cosenza.

Nejasný je zatím stále přesný počet zavalených lidí. Různá média i úřední osoby udávají čísla od 25 do 30 osob. Šéf úřadu civilní ochrany regionu Abruzzy Mario Mazzocca agentuře ANSA řekl, že v hotelu mohlo být až 35 lidí. „Oficiálně registrovaných bylo méně: 22 hostů a sedm zaměstnanců,“ řekl. Je ale podle něj pravděpodobné, že tam byli i další lidé.

Agentura ANSA oznámila, že se z hotelu Rigopiano podařilo vyprostit těla čtyř obětí. Velitel záchranářského týmu Antonio Crocetta řekl, že je tam „mnoho mrtvých“.

Asi 30 osob se stále pohřešuje. Hotel se pod lavinou částečně zhroutil. Záchranáři pokračují ve vyhrabávání sněhu, ale upozornili, že je to velmi obtížné. Crocetta a další se ke stavbě dostali ve čtyři hodiny ráno na lyžích, vozidla záchranářů a sanitky jsou asi devět kilometrů od hotelu, protože pluh se nemůže vysokou vrstvou sněhu dostat.

Pohled do hotelu, který smetla lavina. Pohled do hotelu, který smetla lavina. | EPA

Podle listu Daily Star posílali záchranářům uvěznění lidé zoufalé zprávy na mobil. „Pomozte nám. Umíráme, mrzneme tu,“ stálo v jedné z nich. Po příjezdu na místo ale záchranáři žádné hlasy už údajně neslyšeli.

Televize Sky News ovšem uvedla, že na tísňovou linku přišel první telefonát už ve středu. Italský restauratér Quintino Marcella prý o zavalení hotelu slyšel od svého zaměstnance, který byl na místě. Podnikatel tak ihned kontaktovat autority. Ty ale odmítly informaci uvěřit, protože byly ještě před pár hodinami uvědoměny hotelem, že je tam vše v pořádku. Než se tak na místo vypravila záchrana, trvalo to asi 20 hodin. 

Italovi se podařilo zachránit, pod troskami zůstává jeho rodina

Hosté hotelu a personál jsou pod sněhem a troskami už mnoho hodin. „Byla to velká lavina,“ citovala ANSA záchranáře.

Živí vyvázli zatím dva lidé. Jedním z nich je host Giampiero Parete. „Jsem naživu, protože jsem právě vycházel pro něco do auta,“ řekl. Jeho žena a dvě děti zůstaly v troskách hotelu. „Ocitl jsme se pod sněhem, ale podařilo se mi dostat se ven. Auto zavaleno nebylo, počkal jsem v něm, dokud nepřišla pomoc,“ sdělil osmaatřicetiletý muž.

Ital Parete, kterému se podařilo zachránit. Jeho žena a dvě děti jsou však stále pod troskami hotelu. Ital Parete, kterému se podařilo zachránit. Jeho žena a dvě děti jsou však stále pod troskami hotelu. | facebook

Ital Parete je nyní v nemocnici a patrně prožívá nejhorší chvíle svého života. „Ztratil jsem všechno. Vevnitř je moje žena, šestiletá dcera jménem Ludovica a syn Gianfillipo, který má osm let,“ řekl zdrcený muž pro web Corriere della Sera.

Hotel Rigopiano je v provincii Pescara, která je součástí středoitalské oblasti Abruzzo. Hotel je ve vzdálenosti asi 45 kilometrů od pobřežního města Pescara. Záchranáři tragédii hotelu Rigopiano označují za nešťastný souběh zemětřesení a laviny.

Centrum středečního zemětřesení bylo devadesát kilometrů severovýchodně od Říma. Největší škody byly hlášeny z provincií L'Aquila a Teramo nacházejících se v oblasti pohoří Gran Sasso, kde otřesy uvolnily několik lavin. Otřesy lidé pocítili i v Římě a Florencii.

Video  Lavina zavalila italský hotel. Na místě je mnoho mrtvých.  - Reuters.com
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 19. ledna 2017 18:41 )

Teče tam nafta? Neteče. Tak co by tam asi dělal Obama!!!!

prezny ( 19. ledna 2017 16:51 )

Každá pomoc by byla dobrá, zase jsi tu za vola. A není to už na Trumpovi? Na obou na pár hodin.

prezny ( 19. ledna 2017 16:49 )

To není dobrý!Udusej se. Blesk článek neaktualizuje.

maledivy ( 19. ledna 2017 16:16 )

Ať se vztekneš.

krtekzhor ( 19. ledna 2017 15:50 )

proc sem davas ten odkaz hnu-pe

Zobrazit celou diskusi