Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump chce vybírat novináře pro „tiskovky“ v Bílém domě. Kvůli zášti k CNN?

Autor: ČTK - 
19. ledna 2017
07:21

Někteří američtí novináři nejspíš nedostanou povolení k účasti na tiskových konferencích Donalda Trumpa v Bílém domě. Nastupující prezident to ve čtvrtek řekl televizi Fox News. Trump má už od volební kampaně nevyrovnané vztahy s tiskem, terčem jeho kritiky se například staly televizní kanály CNN a NBC nebo list The New York Times.

„Příliš mnoho novinářů se chce dostat na tiskové konference, takže budeme muset vybírat,“ řekl prezident. Dodal, že o jeho setkání s médii bude takový zájem, že kapacita nynějšího sálu nebude stačit. „Budeme velmi brzy hledat nové místo,“ předpověděl. Povolení k účasti bude vydávat Trumpův štáb.

Nynější sál v Bílém domě vyhrazený pro tiskové konference má 49 míst. Přidělení míst pro jednotlivá média má na starosti Sdružení zpravodajů Bílého domu (WHCA) a mnohdy se dědí z generace na generaci. Dřívější prezidenti nechtěli do tohoto procesu zasahovat, aby se vyhnuli podezření z protežování. Až Trumpův štáb podle agentury Reuters zvažuje, že zasedací pořádek změní.

Trump na tiskovce odmítl dát slovo zpravodaji CNN

Za hlavní prostředek komunikace bude Trump dál považovat Twitter, kde se ke sledování jeho vzkazů přihlásilo 20 milionů uživatelů. „Twitter nemám rád, mám spoustu jiných věcí, které bych mohl dělat. Média jsou ale tak nepoctivá, že Twitter je jediný způsob odporu,“ řekl budoucí prezident.

Budoucí americký prezident Donald Trump dnes na své lednové tiskové konferenci v newyorském sídle dal průchod své zášti vůči reportérům televize CNN, která publikovala zprávu o údajném shromažďování kompromitujících materiálů na Trumpa v Rusku. Prezident, který konferenci sám řídil, odmítl zpravodaji CNN Jimu Acostovi dát slovo.

Video  VIDEO: To nejdůležitější z Trumpova prvního projevu s českými titulky  - YouTube.com
Video se připravuje ...

CNN svůj postup hájí

„Vy ne, vy ne, vaše organizace je příšerná,“ okřikl Trump novináře, který se ve vzrušené atmosféře zoufale snažil položit otázku. „Nebuďte hrubý, nedovolím vám otázku, vydáváte vymyšlené zprávy,“ řekl Trump. Nešťastný Acosta si ještě stačil postěžovat, že prezident se chová nevhodně.

CNN, která je největší světovou zpravodajskou televizí, po tiskové konferenci vydala prohlášení, v němž svůj postup hájí. Informace byla podle vedení CNN „pečlivě zdrojovaná“ a „výrazně se odlišovala od rozhodnutí serveru BuzzFeed publikovat nepodložený dokument“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Felix Julec ( 19. ledna 2017 09:51 )

ČT 24 je s CNN podobnost čistě náhodná.Aby toho nebylo málo zřídila česká vláda ještě CTHH jako úřad nejvyšší pravdy.

miro 49 ( 19. ledna 2017 08:18 )

Někteří novináři jsou asi všichni stejní.

Zobrazit celou diskusi