Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Probudil se a všichni byli mrtví. Chlapec (7) jako jediný přežil náraz letadla

Autor: Alexandr Božilov - 
18. ledna 2017
22:01

Přes noc se z něj stal sirotek. Na dům rodiny malého kyrgyzského chlapce spadlo turecké nákladní letadlo a zabilo jeho rodiče i sestry. Sedmiletý klučina ale nepropadá beznaději a chce se stát vojákem.

První věc, kterou Žakšalyk Šeralijev po probuzení uviděl, byly trosky nového domu, ve kterém jeho rodina bydlela. Zmatený a otřesený chlapec vyběhl polonahý na ulici, aniž by vůbec tušil, že právě jako jediný obyvatel domu přežil náraz nákladního letadla.

Letecké neštěstí v Kyrgyzstánu: Nákladní boeing tam srovnal se zemí část vesnice Letecké neštěstí v Kyrgyzstánu: Nákladní boeing tam srovnal se zemí část vesnice | ČTK, EPA, REUTERS

Dezorientovaného chlapce se ujali sousedé. Záchranáři pak Žakšalyka převezli do nemocnice. Podle informací stanice Azattyk utrpěl malý hoch otřes mozku, několik lehčích zranění a samozřejmě byl v šoku. V lokální nemocnici však není přítomen žádný psycholog, který by chlapci poskytl odbornou pomoc.

V domě, do kterého letadlo narazilo, zemřeli oba Žakšalykovi rodiče i jeho dvě mladší sestry. „Zrovna jsem spal. Pak jsem běžel pryč od našeho domu, ani jsem se nepodíval na maminku,“ popsal chlapec situaci bezprostředně po nárazu letadla pro stanici RT. „To letadlo vybuchlo. Ten výbuch zničil všechny domy, lidé byli zavalení vším možným a umírali. Přijeli policisté a záchranáři a vynášeli mrtvé,“ dodal Žakšalyk.

Stačilo přitom málo a chlapcova rodina mohla žít. Den před tragédií totiž byli všichni její členové na návštěvě u příbuzných a Žakšalyk přemlouval rodiče, aby tam zůstali přes noc.

Malý sirotek bude nyní nejspíš bydlet u své babičky, která ho už navštívila v nemocnici. Podle lékařů se chlapec s traumatem vyrovnává dobře a dokonce myslí na budoucnost. „Chci se stát vojákem, protože ti brání svoji vlast,“ vyjevil své přání pro Azattyk.

Žakšalyk Šeralijev sice přežil náraz letadla do domu, ale přišel o oba rodiče i sestry. Žakšalyk Šeralijev sice přežil náraz letadla do domu, ale přišel o oba rodiče i sestry. | Youtube/Кыргызча жаңы кинолор

Nákladní letadlo společnosti Turkish Airlines v pondělí z dosud neznámých příčin přeletělo přistávací dráhu na letišti Manas a narazilo do obytných domů ve vesnici Dači. V důsledku havárie zemřelo 38 lidí včetně pětičlenné posádky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi