Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Politické odpůrce házeli z letadel. Teď dostali exprezidenti doživotí

Autor: ČTK, abo - 
18. ledna 2017
12:11

Prvostupňový soud v Římě vynesl rozsudky doživotního vězení nad bývalými prezidenty Bolívie a Peru. Luis García Meza (87) a Francisco Morales Bermúdez (95) mají pykat za vraždy spáchané v rámci operace Kondor v 70. a 80. letech. Tehdy Spojenými státy podporované vojenské režimy několika zemí Jižní Ameriky koordinovaně zabily tisíce svých odpůrců, mimo jiné shazováním z letadel do moře.

Doživotní trest soud vynesl také nad dalšími šesti někdejšími vládními a armádními činiteli z Uruguaye, Chile a Peru. Ty spolu s Mezem a Bermúdezem shledal vinnými z usmrcení 23 italských občanů, kteří se také stali obětí operace Kondor.

Bývalý bolovijský prezident Luis García Meza při zadržení v Brazílii v roce 1995 Bývalý bolovijský prezident Luis García Meza při zadržení v Brazílii v roce 1995 | Profimedia

Všech osm mužů bylo odsouzeno v nepřítomnosti. Mezaúv právní zástupce řekl agentuře Reuters, že exprezident o soudu v Římě nevěděl a proti verdiktu se odvolá, neboť popírá, že by udělal cokoliv špatného. Meza je již nicméně za mřížemi v Bolívii za zločiny spáchané během své vlády. Bermúdezův syn sdělil, že jeho otec nemá s vraždami nic společného.

Soud trval více než dva roky a vyslechl přibližně 140 svědků. Pokud by jeho rozsudek potvrdily i vyšší instance, mohla by Itálie požádat o vydání obou exprezidentů. Vzhledem k jejich vysokému věku je však podle Reuters pravděpodobné, že by si tresty případně odseděli ve svých vlastech.

Bývalý peruánský prezident Francisco Morales Bermúdez Bývalý peruánský prezident Francisco Morales Bermúdez | Reuters

Podle Reuters je to poprvé, kdy italský soud došel k závěru, že existovalo spiknutí mezi vládami Argentiny, Bolívie, Brazílie, Chile, Paraguaye a Uruguaye. Ty všechny spolupracovaly na vyhledávání a odstraňování svých politických protivníků hlavně z řad levice.

ivoadler ( 18. ledna 2017 12:55 )

To nevadí, že jsou to zločinci, hlavně že to jsou antikomunisti. 

Profesor ( 18. ledna 2017 12:36 )

No sice neznám podrobnosti, ale pokud se trestních činů dopustili na území států, kterým "prezidentovali", tak mají být souzeni tam a podle jejich zákonů a né italskou justicí

Zobrazit celou diskusi