Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Srbové nás chtějí obsadit jako Rusové Krym, říká kosovský prezident

Autor: jer, ČTK - 
17. ledna 2017
21:49

Srbsko má v plánu obsadit část severního Kosova podobně, jako Rusko anektovalo v roce 2014 ukrajinský Krymský poloostrov. V rozhovoru s agenturou Reuters to uvedl kosovský prezident Hashim Thaçi. Vztah sousedních balkánských zemí se v posledních dnech vyhrotil v souvislosti se snahou Bělehradu vyslat do bývalé jihosrbské provincie speciální srbský vlak.

Srbští představitelé v sobotu v Bělehradu vyprovodili vlak ruské výroby ozdobený srbskými vlajkami, kresbami kostelů, klášterů a středověkých měst. Vlak byl ve 20 jazycích pokrytý nápisem Kosovo je Srbsko, byl v něm k dispozici internet a cestující obsluhovaly hostesky oblečené do srbských národních barev. Místo Kosovské Mitrovice ale vlak skončil nedaleko kosovsko-srbských hranic a nakonec se vrátil v úterý kolem čtvrté hodiny ráno zpět do srbské metropole. Jízdu srbská strana zastavila údajně kvůli informacím, že kosovští Albánci se na vlak chystají zaútočit. Podle jiné z verzí naopak vlak na hranicích zastavily speciální kosovské jednotky.

Podle srbského prezidenta Tomislava Nikoliče kroky Kosova ukazují, že chce válku s Bělehradem. Jeho kosovský protějšek se pak nechal slyšet, že cílem celé akce s vlakem bylo „vyprovokovat“ Kosovany, a vytvořit tak záminku pro Srbsko, aby mohlo vojensky zasáhnout a obsadit severní část Kosova. V této oblasti žije asi 50 000 Srbů, kteří nesouhlasí s nezávislostí země a chtějí být opět pod nadvládou Bělehradu.

„Srbským záměrem je použít tento vlak, který dostali darem od Ruska, nejprve k tomu, aby odřízli severní část Kosova, a poté, aby ho připojili k Srbsku. Jde o krymský model,“ uvedl Thaçi.

Kosovo vyhlásilo jednostrannou nezávislost na Srbsku v roce 2008. Bělehrad ji ale nikdy neuznal a snaží si zachovat vliv zejména na severu země. V neděli o situaci v oblasti jednala dokonce srbská bezpečnostní rada státu. Prezident Nikolić následně pohrozil vysláním srbských vojáků zpátky do Kosova. „Jestliže budou zabíjet Srby, pošleme tam armádu, všichni tam půjdeme, i já,“ prohlásil srbský vůdce, který býval členem ultranacionalistické Srbské radikální strany (SRS).

Zobrazit celou diskusi