Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Hitlerovy dědice“ Německo nezakáže. Soud smetl stopku pro stranu

Autor: ČTK, Mii - 
17. ledna 2017
11:14

Německý ústavní soud v úterý odmítl zakázat krajně pravicovou Národnědemokratickou stranu Německa (NPD). Ta je tajnou službou označována za „rasistickou, antisemitskou a revizionistickou“, kritici ji přirovnávají k Hitlerovým nacistům. Žádost podaly prostřednictvím Spolkové rady jednotlivé německé spolkové země. První pokus o zákaz strany ztroskotal již v roce 2003. Rozhodnutí oznámil předseda ústavního soudu Andreas Vosskuhle.

Spolková rada podala žádost o zákaz NPD v prosinci 2013. Tvrdila, že jde o protiústavní stranu, která ohrožuje demokratické uspořádání v Německu.

„NPD sice sleduje protiústavní cíle, v současnosti ale chybí konkrétní závažné důvody, které by nasvědčovaly tomu, že její jednání vede k úspěchu,“ uvedl ve zdůvodnění rozhodnutí soudce Vosskuhle.

Výsledek řízení může být pro někoho iritující, zákazem strany ale nedojde k zákazu smýšlení nebo světového názoru, dodal šéf ústavního soudu a upozornil, že stát má k dispozici i jiné nástroje, například odejmutí státních příspěvků. Pokud NPD v budoucnu opět posílí, mají německé instituce navíc podle Vosskuhleho možnost navrhnout zákaz strany znovu.

 

Kritici žádosti podané Spolkovou radou od počátku upozorňovali, že kritéria zákazu strany jsou v Německu velmi přísná. K rozhodnutí nezakázat NPD přispělo podle agentury DPA hlavně to, že strana v posledních letech výrazně ztratila svůj někdejší vliv. O své poslance přišla postupně ve všech zemských sněmech. Poslední zemští poslanci NPD opustili loni v září sněm Meklenburska-Předního Pomořanska. V posledních volbách do spolkového sněmu v roce 2013 získala strana jen 1,3 procenta hlasů.

Hlasy NDP přebírá protiislámská AfD

Ústavní soud odmítl NPD zakázat již v roce 2003. Tehdy se ale samotnou žádostí vlády a Spolkového sněmu vůbec nezabýval, neboť vyšlo najevo, že úřady měly ve straně informátory, a to i v jejím nejužším vedení.

V současnosti má NPD, která vznikla v roce 1964, jednoho europoslance a zhruba 340 zastupitelů v obecních, městských a krajských zastupitelstvech, především ve východní části země. Baštou strany je Sasko, kde mají její komunální politici 80 mandátů. Po celém Německu měla strana loni v listopadu asi 5 200 členů. Řada příznivců i straníků se ale v posledních letech přiklonila k nové protiimigrační a protiislámské straně Alternativa pro Německo (AfD), která přebrala řadu témat NPD.

Naposledy německý ústavní soud zakázal Komunistickou stranu Německa v roce 1956. Komunisté přitom byli v dějinách spolkové republiky druhou zakázanou stranu. V roce 1952 soudci nařídili zrušit Socialistickou říšskou stranu, která se otevřeně hlásila k odkazu nacistické NSDAP.

tgbg ( 17. ledna 2017 14:44 )

U nás taky nejsou komunisti zakázáni.

TrojanSlovakia ( 17. ledna 2017 14:43 )

Ožil v sukni Adolfíny Merkel, len nedorástol.

TrojanSlovakia ( 17. ledna 2017 14:41 )

Protiislámska strana v Nemecku má program ako britský konzervatisti. Fašistickú politiku robí Adolfína Merkel.

TrojanSlovakia ( 17. ledna 2017 14:38 )

To české mediálne, spiace nacistické knieża, ktoré má dcéru nacistu za manželku a uznal Kosovo v mene CZ bol vraj nástupca Havla a veľký demokrat u opitých chartisov. Buďte radi, že vyhral Zeman. Inak by si starý fašista Karel myslel, že je kancelár protektorátu. Odvtedy aj českého herca Svěráka považujem za fašistu. TOP09 má k Hitlerovi blízko - zakladali ju fašisti.

jana999 ( 17. ledna 2017 12:02 )

nějak přestávám německé demokracii rozumět, mám to chápat, že se strany zakazují až když ohrožují ty stávající, bud je ta strana nebezpečná nebo ne a asi by nemělo záležet kolik má členů a kdo jí volí, jenže zakázat tuto stranu, by mohlo vyvolat jestli by se neměl zakázat islám, protože je mnohem víc ohrožující demokracii než tato strana

Zobrazit celou diskusi