Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Airbus do konce roku otestuje létající auto. Pilota potřebovat nebude

Autor: ČTK, val - 
16. ledna 2017
21:49

Kdysi to byla doména sci-fi filmů a knih, teď se může stát skutečností. Společnost Airbus Group plánuje do konce roku otestovat prototyp samopilotovaného létajícího auta. Nový vůz by měl odstranit problémy s chaosem na silnicích. Uvedl to generální ředitel Airbusu Tom Enders na digitální technologické konferenci v Mnichově.

Už v loňském roce vznikla v rámci Airbusu divize Urban Air Mobility, která se věnuje konceptům, jako jsou vozy pro přepravu jednotlivců nebo vozidlo ve stylu helikoptéry. Cílem je, aby si lidé mohli rezervovat vůz za využití aplikace, podobně jako je u projektu sdílení aut.

„Před sto lety městská doprava šla pod zem, nyní máme technologické prostředky jít nad zem,“ řekl Enders. Dodal, že doufá, že Airbus by mohl vzlétnout s předváděcím vozem pro přepravu jedné osoby do konce roku. „Jsme ve fázi experimentování, bereme tento vývoj velmi vážně,“ prohlásil a upozornil, že podle Airbusu by vozidlo mělo využívat tzv. čistou technologii, aby se zabránilo dalšímu znečištění přeplněných měst.

Využití nebe by podle Enderse mohlo také omezit náklady na městskou infrastrukturu. „S létáním nemusíte nalít miliardy do betonových mostů a silnic,“ uvedl.

Airbus je největším světovým výrobcem komerčních helikoptér. Enders dodal, že Airbus chce investovat do většiny nových technologií – jako autonomní řízení a umělá inteligence, aby pronikl do období, které považuje za období létajících aut. „Pokud tento vývoj ignorujeme, budeme vytlačeni z důležitých segmentů podnikání,“ prohlásil.

Mluvčí Airbusu odmítl říct, kolik firma investuje do divize Urban Air Mobility, napsala agentura Reuters.

Podívejte se, jak to vypadá uvnitř největšího letadla světa, Airbusu A380:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi