Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Přívěšek, který nosila i Anna Franková: Nečekaný objev pod troskami plynové komory

16. ledna 2017
13:08

V německém koncentračním táboře na území okupovaného Polska v Sobiboru zavraždili nacisté tisíce Židů. Při snaze zakrýt své zločiny srovnali tábor se zemí a na jeho troskách vysadili stromy. Doufali, že se les postará o všechny důkazy, ale archeologové na místě provádějí vykopávky a tam, kde stávala plynová komora, objevují osobní věci zabitých Židů. Teď nalezli něco překvapivého – přívěšek stejný, jaký měla Anna Franková.

O přívěšku si experti myslí, že by mohl patřit dívce příbuzné s Annou Frankovou, Karoline Cohn, která se narodila ve Frankfurtu pouhý měsíc po Anně.  Odtud byla v roce 1941 deportována do Běloruska, kde žila v Minském ghettu, dokud ji nepřevezli do tábora Sobibor.

Podle archeologů byl přívěšek nalezen v ruinách tzv. „Cesty do nebe,“ neboli cesty, kterou museli komplexem vězni absolvovat, aby se dostali do plynových komor. Vědci, kteří tvrdí, že Anna Franková vlastnila totožný přívěšek, se teď snaží v záznamech najít nějakou stopu a propojení obou děvčat. Mohli být příbuzné, nebo jenom kamarádky a přívěšky si pořídit spolu.

Na přívěšku je datum narození, které je stejné, jako datum narození Karoli Cohn. Dále jsou na něm v hebrejštině vyrytá slova Mazal tov (v hebrejštině „hodně štěstí“) a Davidova hvězda z druhé strany šperku.

Anna Franková se narodila ve Frankfurtu v roce 1929 a její rodina utekla do Amsterdamu poté, co Hitler přišel v Německu k moci. Od roku 1942 se schovávali a po dvou letech je Nacisté objevili a poslali do táborů. Anna zemřela v Bergen Belsenu, koncentračním táboře v Německu. Její otec, který jako jediný z rodiny přežil nacistické řádění, po válce vydal Annin deník, který psala po celé dva roky jejich ukrývání.

Zobrazit celou diskusi