Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Politik bere čtyři miliony ročně. Teď Corbyn navrhl zavést Britům maximální mzdu

Autor: bk - 
15. ledna 2017
13:10

Předseda britských labourtistů Jeremy Corby by si do budoucna přál zavedení maximální mzdy. Věří, že by to měl být jeden z účinných nástrojů pro boj s nerovností. V rozhovoru pro BBC se rovněž rozpovídal o platech fotbalových hráčů. Podle něj jsou nehorázně směšné.

Corby zatím neupřesnil, o jakou přesnou sumu by se mělo jednat. Tento vysoce postavený politik vydělává přibližně 138 tisíc liber ročně (4 167 600 Kč). Pro Sky News před časem řekl, že by hranice nejvyšší možné mzdy měla být lehce nad tímto limitem. Rovněž uvedl, že chce upozornit na to, že Británie je jednou ze zemí s největší nerovností v oblasti platů zaměstnanců ze zemí OECD.

„Je to čím dál horší. Chceme-li žít ve více rovnostářské společnosti a financovat své veřejné služby, nemůžeme pokračovat ve zvětšování nerovností,“ řekl Corby a dodal, že odchod země z Evropské unie by podle něj mohl rozdíly ještě více zvětšit.

Předseda Labouristické strany se také jako velký fanoušek fotbalu a známého týmu Arsenal zastavil nad tím, jak jsou placeni právě fotbalisté. „Myslím, že platy některých fotbalistů jsou směšné,“ řekl. Výdaje za platy hráčů právě v Arsenalu přitom činily za rok 2016 až 166,4 milionu li­ber (pět miliard korun)

Rovněž uvedl, že mzda právě fotbalových manažerů je v porovnání se sportovci až příliš vysoká. „Proč by museli vydělávat více jak 50 milionů liber za rok?“ dodal.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi