Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Španělé a Maďaři zabránili teroru: Zatkli radikalizované extremisty

Autor: ČTK, abo - 
13. ledna 2017
17:28

Několik lidí bylo tento týden zadrženo v souvislosti s terorismem. Španělská policie zatýkala na severu země i v severoafrické enklávě Ceuta. Maďaři zase zadrželi dvojici žen, na které byl vydán evropský zatykač.

Podle španělského ministerstva vnitra se zadržená dvojice ze Ceuty v poslední době velmi radikalizovala a byla součástí rozsáhlejší skupiny, která se pod vlivem Islámského státu chystala k teroristickým útokům. V jaké byla jejich příprava fázi a zda měli konkrétní cíle, to úřad neuvedl.

Španělská policie v souvislosti se zadržením prohledává šest domů či bytů a prověřuje další možné členy skupiny a jejich napojení na potenciální teroristy přímo na území Španělska.

Španělská policie zadržela v Ceutě dvě osoby podezřelé z napojení na teroristickou organizaci Islámský stát. Španělská policie zadržela v Ceutě dvě osoby podezřelé z napojení na teroristickou organizaci Islámský stát. | ČTK, EPA, REUTERS

Během posledních dvou let zatkli již Španělé 180 osob podezřelých z džihádistických aktivit.

Ve čtvrtek policisté na severu Španělska zadrželi pět lidí podezřelých z nelegálního prodeje zbraní, přičemž bylo zabaveno na 8000 pistolí, pušek a dalších střelných zbraní. Zadržení Španělé podle policie nakupovali vyřazené zbraně, modernizovali je a poté prodávali na černém trhu.

Španělská policie zadržela v Ceutě dvě osoby podezřelé z napojení na teroristickou organizaci Islámský stát. Španělská policie zadržela v Ceutě dvě osoby podezřelé z napojení na teroristickou organizaci Islámský stát. | ČTK, EPA, REUTERS

Na stopu policisty přivedlo mezinárodní pátrání po původu zbraní použitých v roce 2014 při útoku na židovské muzeum v Bruselu, kde zemřeli čtyři lidé. Zda zbraně poskytla přímo zadržená skupina, španělské ministerstvo vnitra nesdělilo.

V souvislosti s terorismem zatýkali také Maďaři

Maďarská policie zadržela dvě cizinky, na něž byl vydán evropský zatykač kvůli činnosti spojené s terorismem. V pátek o tom informovala agentura Reuters s odvoláním na stránky maďarské policie.

Osmnáctiletá Belgičanka a devatenáctiletá Francouzka byly zatčeny ve čtvrtek při pokusu překročit hranice do Srbska. Cestovaly v autobuse z Vídně do bulharské Sofie.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi