Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeď proti imigrantům nezaplatíme, vzkázalo Mexiko Trumpovi

Autor: ČTK, ula - 
12. ledna 2017
07:15

Mexiko za protiimigrační zeď vybudovanou Spojenými státy na hranicích obou zemí nezaplatí. Prohlásil to mexický prezident Enrique Peňa Nieto. Reagoval na středeční vyjádření nastupujícího amerického prezidenta Donalda Trumpa, že počítá s mexickou úhradou nákladů za stavbu hraniční zdi.

„Je zřejmé, že s příští americkou vládou máme nějaké rozpory, například ohledně zdi, za kterou Mexiko samozřejmě nezaplatí,“ řekl na setkání se zahraničními diplomaty podle agentur nejvyšší mexický představitel. Ujistil, že přesto se bude snažit o dobré vztahy se Spojenými státy.

Mexiko za protiimigrační zeď vybudovanou na hranicích s USA zaplatí daněmi nebo hotovostí, zdůraznil Trump na své první tiskové konferenci od listopadového zvolení. Jednání s Mexikem, kterého si prý váží, začne bezprostředně po inauguraci, která proběhne 20. ledna.

Trump se stavbou zdi nechce váhat

Se stavbou prý zvolený prezident nehodlá váhat. „Mohl bych čekat rok či půldruhého, než dokončíme jednání s Mexikem, které začne hned po inauguraci. Ale já čekat nechci,“ prohlásil Trump. „Mexiko nám nějakým způsobem (náklady) nahradí,“ je přesvědčen budoucí prezident.

Zeď na hranicích s Mexikem byla jedním z hlavních témat Trumpovy volební kampaně. Budoucí prezident původně tvrdil, že neprostupná dvoumetrová zeď bude vybudována po celé délce hranic. Později připustil, že hranici mohou na některých místech místo zdi chránit elektronické prostředky a mexická vláda že za stavbu zdi může zaplatit později.

marais ( 12. ledna 2017 12:27 )

Ćasem se ta zeď Americe vyplatí...a Mexiko ať se stará o své občany, aby nemuseli utíkat pryč!

iribr ( 12. ledna 2017 10:00 )

 To se nektere zeme maj ze maj tak krasnyho prezidenta jako Mexiko. Ceskej a Americkej prezident by meli chodit kanalama. Jsem zvedava jakym zpusobem Mexiko donuti ale on si zpusob najde.

jana999 ( 12. ledna 2017 09:11 )

na druhou stranu nevím proč by to mělo platit mexiko, má to snad chránit amíky před mexičanama, ne naopak

tgbg ( 12. ledna 2017 08:12 )

Třeba to zaplatí chrchla Zeman z peněz, které vybral na splácení dluhu ČR.

Zobrazit celou diskusi