Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za útoky během voleb stojí Moskva, otočil Trump a pochválil se za přízeň Putina

11. ledna 2017
17:42

Zprávy o kompromitujících materiálech údajně shromažďovaných v Rusku jsou možná dílem špionážních služeb. Prohlásil to dnes budoucí prezident USA Donald Trump na první tiskové konferenci po loňských listopadových volbách. Připustil, že za hackerskými útoky během voleb stojí Moskva.

Trump reagoval na zprávy amerických médií, podle nichž na něj ruská rozvědka shromáždila kompromitující materiál osobní i finanční povahy. Podle nepotvrzených informací tajných služeb USA, na které se média odvolávají, chtěla Moskva Trumpa v budoucnu vydírat. Kreml dnes toto obvinění rozhořčeně popřel.

Trump znovu prohlásil, že publikované informace jsou smyšlené a dala je dohromady skupina jeho „nemocných odpůrců“. Nic takového se podle něj nemělo dostat do novin. „Je to absolutně odporné,“ konstatoval.

Budoucí prezident připustil, že Rusko stálo za hackerskými útoky na USA během voleb, kterých se ale podle něj dopouštějí i jiné země, například Čína. Demokraté na rozdíl od republikánů podle něj nedostatečně chránili své servery před kybernetickými útoky.

Před tiskovou konferencí postup amerických médií tvrdě odsoudil Trumpův mluvčí Sean Spicer. Označil je za „ostudné a odporné“ a za smutný příklad získávání mediálních bodů.

Prezident se minulý týden seznámil s informací hlavních amerických špionážních agentur o ruském chování a jeho kybernetických útocích. Zda a jak na tyto informace hodlá reagovat, ale zatím veřejnosti nesdělil.

Úřadu hlavy státu se Trump ujme příští týden.

Trump doufá, že se s Putinem dohodne, nemůže to ale zaručit

Přízeň ruského prezidenta Vladimira Putina budoucí prezident USA nepovažuje za chybu ale spíš za bonus. Donald Trump to dnes prohlásil na tiskové konferenci v New Yorku. Trump doufá, že se s šéfem Kremlu dohodne, zatím to ale neví.

Trump už během volební kampaně neskrýval zájem na zlepšení vztahů s Moskvou, které se na sklonku éry jeho předchůdce Baracka Obamy ocitly na mrazivé úrovni. Prezidentovy proruské sympatie, stejně jako kritické poznámky na adresu NATO, vyvolaly údiv a obavy v metropolích spojenců a optimistická očekávání v Moskvě.

Vůči Rusku Trump nemá žádné závazky, uvedl na dnešní tiskové konferenci, první po jeho listopadovém zvolení hlavou státu. S Ruskou federací ho nespojují žádné smlouvy ani žádné půjčky. V jednání s ruskýmn prezidentem bude prý Trump úspěšnější, než by byla jeho volební soupeřka Hillary Clintonová.

Po zveřejnění informací tajných služeb o ruských hackerských útocích a po spekulacích o možném Trumpově vydírání bude nyní podle serveru Politico politika Bílého domu vůči Rusku pod drobnohledem. Argumenty skeptiků posiluje i Trumpovo rozhodnutí nominovat do funkce ministra zahraničí exšéfa společnosti Exxon Mobil Rexe Tillersona, který má dlouholeté obchodní vazby na Rusko a dobré vztahy s Kremlem.

Vše o volbách v USA 2016 čtěte ZDE >>

98ab ( 11. ledna 2017 18:09 )

Hackerské útoky dělá více zemí,kromě USA,ty dělají vládní převraty.

Zobrazit celou diskusi