Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Žádné dýško pro černé,“ našla vzkaz servírka. Další hosté to tak nenechali

Autor: Alexandr Božilov - 
10. ledna 2017
11:45

Nepříjemný zážitek má za sebou servírka tmavé pleti z amerického státu Virginia. Místo spropitného dostala od dvojice návštěvníků rasistický vzkaz. Pravidelní hosté restaurace ale servírku podpořili a ve sbírce na ni vybrali přes 300 dolarů (zhruba 7 650 korun).

Když servírka Kelly Carterová přišla o víkendu uklidit stůl po dvojici hostů, nestačila se divit. Místo spropitného našla na účtenece vzkaz: „Skvělý servis, ale černým lidem dýško nedáváme.“

Carterová by nejspíše účtenku pouze zmačkala a hodila do koše, kdyby si situace nevšimli místní štamgasti. Ti pro svoji oblíbenou servírku uspořádali sbírku s názvem YouCaring. Podle majitele restaurace Tommyho Tellze se nakonec vybralo přes 300 dolarů (zhruba 7 650 korun). Tellez následně dodal, že se servírka s nepříjemnou situací vyrovnala velice dobře.

„Mě učinili jen silnější“

„Ublížili pouze sami sobě, mě učinili jen silnější,“ uvedla Carterová pro BBC. Servírka dokonce nemá problém s tím obsloužit pár znovu, pokud se ještě v restauraci objeví. „Moje náruč je jim stále otevřena.“

Vzhledem ke skutečnosti, že zaměstnanci restaurací v USA často dostávají sotva minimální mzdu, je spropitné od hostů nepsaným pravidlem. Standardní „dýško v restauraci se pohybuje mezi 15 a 20 % z celkové výše účtu. Tento na první pohled tvrdý systém zaručuje, že pokud si zaměstnanci chtějí vydělat, musí poskytovat dobrý servis.