Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zavřené obchody o všech svátcích: Slovensko chce tvrdě bránit prodavačky

Autor: ČTK, bk - 
9. ledna 2017
17:34

Slovensko připravuje rozšíření stávajícího zákazu maloobchodního prodeje na všechny státní svátky a dny pracovního klidu. Záměr v pondělí projednali zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů, řekl novinářům ministr sociálních věcí Ján Richter. Proti návrhu neměli námitky ani zaměstnavatelé, ani odbory.

V současnosti musejí být obchody na Slovensku zavřené v první den roku, dále na velikonoční neděli, 24. prosince po 12:00 a 25. prosince. Toto omezení se ale nevztahuje například na provoz čerpacích stanic, lékáren nebo prodejce suvenýrů.

Richter novinářům řekl, že záměr počítá s rozšířením zákazu maloobchodního prodeje na všechny ostatní státní svátky a také na dny pracovního klidu. Zmiňovaných dnů je na Slovensku během roku dohromady 15.

Proti připravované změně, která by měla vstoupit v platnost na začátku května, neměli námitky zástupci zaměstnavatelů, ani odbory. „Bylo dlouhodobou ambicí odborů prosadit takovou novelu zákona. Vytvoří to prostor zaměstnancům, aby trávili volný čas s rodinou, a nikoliv v práci,“ řekla viceprezidentka odborové centrály KOZ Monika Uhlerová.

Zakažte prodej i o nedělích, žádá katolická církev

Viceprezident Republikové unie zaměstnavatelů Luboš Sirota uvedl, že zmiňovaný návrh posouvá Slovensko k civilizovaným zemím. Dodal, že zatím nenastala doba pro zákaz prodeje o nedělích. Omezení práce v neděli prosazuje například katolická církev, ke které se v pětimilionovém Slovensku hlásí většina obyvatel.

Také Česká republika zavedla zákaz maloobchodního prodeje ve větších obchodech o vybraných dnech. Zákaz prodeje o některých státních svátcích čeští spotřebitelé loni poprvé pocítili 28. října a během tří vánočních dnů. Skupina senátorů na podnět podnikatelských svazů navrhla Ústavnímu soudu, aby zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě zrušil.

saskie ( 20. ledna 2017 23:56 )

Jsem prodavačka v supermarketu, je nás dost co budeme rádi ve svátek doma, ale nikdo nedořešil to, že nám za svátky budou chybět hodiny, tz.náš roční fond hodin je 2080, aha, tak co je lepší, jít ve svátek - za víc peněz, nebo si to nadělat v jiný náš volný den. Hodiny v tz.ročním fondu hodin, by se měly upravit - ponížit, o ty svátky co bude zavřeno, takhle to budeme stále nadělávat...

jirinaples ( 10. ledna 2017 00:45 )

Uz se nekdo ptal tech zamestnancu,jestli jim nevadi,ze stat jim snizuje vyplaty.A co ostatni lide,kteri museji pracovat.To maji za trest?Za co?Prestante lidem narizovat a zacnete pouzivat ty zbytky rozumu,co jeste mate.Snad.Ti,kterym se uz nepostavi budou zakazovat sex,okurky porostou rovne podle EU,podobnych nesmyslu jste uz vymysleli dost aby jste se udrzeli u koryt.Stydte se!!!

111pavel111 ( 10. ledna 2017 00:35 )

Pane Vy potřebujete zákaz a nařízení, když něco nechcete dělat ? Nikdo Vás nenutí chodit v neděli do obchodu. Je smutné když na to potřebujete zákon. Tomu se říká lékařsky nesvéprávnost. Přeji pěkný večer plný nařízení a příkazů. Není náhodou dnes v tuto dobu zákonem daná soulož ?

e.44 ( 9. ledna 2017 23:19 )

Zmiňovaný návrh neposouvá Slovensko k civilizovaným zemím, posouvá ho zpět do totality stejně jako je tomu ve všech zemích, kde papaláši nepřijatelně zasahují do svobody podnikání na základě nabídky a poptávky. Navíc jde o zákon diskriminační, který se týká jen určité skupiny zaměstnanců, nikoli všech. Diskriminuje ty kterých se netýká (mimo jiné naloží neúměrně práce rozvážkovým online službám) i ty kterých se týká, respektive ty z těch kterých se týká co o ten zákon nestojej.

GustavoWoltmann ( 9. ledna 2017 20:55 )

Dočkáme se takové změny i v česku? to by mě zajímalo. Gustavo Woltmann

Zobrazit celou diskusi