Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Británie má prvního těhotného muže. Je ve čtvrtém měsíci

Autor: tmp - 
8. ledna 2017
18:10

Narodil se jako žena, oficiálně už je ale tři roky Hayden Cross (20) vedený jako muž. Touha po dítěti ho ale dohnala k umělému oplodnění. Nyní je ve čtvrtém měsíci a říká, že chce být tím nejlepším otcem. Dárce spermatu prý našel na Facebooku. V neděli o tom informovala britská média.  

„Chci pro moje dítě to nejlepší. Budu ten nejskvělejší otec,“ říká Hayden Cross, který se rozhodl pozastavit proces změny pohlaví, aby porodil své vlastní dítě. Bývalý pracovník největšího britského hypermarketu dnes pobírá dávky v nezaměstnanosti a netají se tím, že dárce spermatu našel na Facebooku. Na sociální síť se uchýlil poté, co mu britská národní zdravotní služba (NHS) vyčíslila proces zmrazení jeho vyjíček na v přepočtu bezmála 130 tisíc korun.

Ze strachu, že nebude nikdy rodičem, se tak Hayden rozhodl pro neznámého dárce, kterého sehnal přes sociální síť. „Díval jsem se po skupinách na Facebooku a našel jsem jednu. Teď už je zrušená,“ prozradil Hayden deníku The Sun.

Sperma donesl v hrnci

Neznámý muž mu prý sperma v hrnci donesl až ke dveřím jeho domu. „Nemohl jsem si dovolit kliniku, a tak jsem použil injekční stříkačku,“ popsal. Dárce mu údajně neřekl ani svoje jméno. „Nechtěl ani žádný kontakt, prý to dělá, aby pomohl lidem,“ vzpomínal Hayden. Hned první aplikace vyšla a Hayden otěhotněl. Nyní, o 16 týdnů později, se plánuje ihned po porodu vrátit do procesu přeměny zahrnující také odstranění prsou a vaječníků.

„Musel jsem si vybrat, buď budu mužem, tak jak mám být, anebo se stanu otcem. Měl jsem pocit, že nemám jinou možnost než mít dítě teď a pak se vrátit k přeměně,“ řekl Hayden.

Přestože po dítěti Hayden toužil, nyní připouští, že zažívá smíšené pocity. „Samozřejmě jsem byl šťastný, ale věděl jsem, že se výrazně vrátím zpět ve své přeměně,“ uvedl s tím, že se necítí být ve své kůži. „Bojím se, jak budu vypadat a co si o mně budou lidé myslet. Stále je hodně omezených jedinců,“ postěžoval si.

Hayden není prvním těhotným mužem

Ještě jako dívka navštěvovala Hayden dívčí školu v anglickém Gloucesteru, odkud byla ve svých 14 letech vyloučena. V té době se jeho rodiče rozváděli a otec se vrátil k užívání drog. Dnes říká, že do kolektivu nezapadl, jelikož měl spíše chlapecké kamarády a rád hrával fotbal. Později Hayden začal chodit jak s chlapci, tak dívkami a měl za to, že je bisexuál. Až ve svých 17 letech začal podstupovat hormonální přeměnu.

Hyden Cross není prvním „papírovým“ mužem, který otěhotněl. V roce 2008 porodil Američan Thomas Beatie zdravou holčičku poté, co jeho manželka podstoupila hysterektomii, a nemohla tak otěhotnět. V té době byl Beatie už 10 let zákonem uznám jako muž. Podobně jako Hayden, i on si nechal dělohu a vaječníky, přestože užíval testosteron a nechal si odstranit i prsa.