Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ruská hackerka odmítá, že ovlivnila americké volby: „Jsem jen nástroj,“ tvrdí

Autor: bk - 
7. ledna 2017
19:39

Tajné služby USA v pátek prohlásily, že mají konečně důkazy o zásahu ruských hackerů do prezidentských voleb. Kromě toho vláda dokonce oznámila, že mezi hackery je i odbornice na kybernetickou bezpečnost Alisa Ševčenková. Mladá počítačová expertka to však razantně odmítá. Tvrdí, že pro ruskou vládu nikdy nepracovala. Pro britský deník Guardian také uvedla, že jí celá kauza velmi poškodila dosavadní kariéru.

Tajné služby USA obviňují Moskvu, že měla velký zájem o to, aby se příštím prezidentem Ameriky stal Donald Trump. Proto se skrze hackery dostali Rusové do amerických informačních systémů a přes prostředníky předali WikiLeaks data, která demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou poškodila. Strůjcem celé kampaně byl prý prezident Vladimir Putin.

Na černou listinu s hackery se dostala i Ševčenková a její společnost ZOR. Úřady USA k uvedení firmy napsali pouze to, že firma „prováděla technický výzkum a vývoj pro ruskou zahraniční rozvědku“. Ve skutečnosti se však společnost věnuje hledáním chyb a slabých míst v informačních systémech velkých korporací.

Hackerka Alisa ovšem trvá na své nevinně. Tvrdí, že lidé pracující pro ruskou vládu za ní sice přišli, ale ona nabídku spolupráce ihned odmítla. Americké úřady se podle jejích slov nechaly nachytat na uměle vytvořenou stopu, za kterou stojí ruská kontrarozvědka.

Ševčenková si proto myslí, že se v celé kauze stala pouze obětním beránkem. „Mladá hackera a její bezbranná společnost se zdá jako perfektní nástroj pro dosažení cíle. Nesnažím se schovávat, hodně cestuji a jsem přátelský a otevřený člověk,“ napsala v šifrovaném mailu deníku The Guardian a dodala, že zbavit se tohoto obvinění nebude snadné, protože nemá moc peněz ani známostí.

konecnik ( 8. ledna 2017 00:50 )

 Ano, ti nejvice inteligentni veri jen ruskym tajnym sluzbam. A skutecna elita a nejvetsi mozky veri tajnym sluzbam Korejske lidove demokraticke republiky

Deneček ( 7. ledna 2017 22:24 )

Tajným službám USA věří pouze jednoduchý člověk.

Zobrazit celou diskusi