Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na Floridě střílel 26letý veterán z Iráku, který slyšel hlasy? Nutili mě sledovat popravy ISIS, řekl FBI

Autor: ČTK - 
7. ledna 2017
08:15

Pět mrtvých a osm zraněných si vyžádala páteční střelba na mezinárodním letišti ve městě Fort Lauderdale na Floridě. Hlavní podezřelým je bývalý elitní voják Esteban Santiago, který sloužil v Iráku. Před časem řekl FBI, že americká vláda ovládá jeho mysl a nutí jej sledovat videa teroristického Islámského státu.

Šestadvacetiletý Santiago v roce 2007 vstoupil do Národní gardy v Portoriku. V dubnu 2010 odjel na deset měsíců do Iráku. Později působil jako rezervista na Aljašce, kde jej ale ze služby propustili pro neuspokojivý výkon. V poslední době byl v péči psychologů, řekl jeho bratr citovaný agenturou AP. Jeho kamarádi z armády vypověděli, že se jim svěřil, že v hlavě slyší hlasy.

V největším městě Aljašky Anchorage navštívil Santiago před několika měsíci kancelář FBI. Zde vypověděl, že americká vláda kontroluje jeho mysl a nutí jej sledovat videa IS. Policie jej následně vzala do nemocnice na vyšetření duševního zdraví. Santiago prý tehdy tvrdil, že nechce nikomu ublížit.

Nyní je muž ve vazbě a v pondělí by měl stanout před soudem. Vyšetřovatelé nevyloučili, že jeho útok kvalifikují jako terorismus. Mluvčí Bílého domu řekl, že prezident Barack Obama vyjádřil soustrast blízkým obětí.

Santiago přiletěl na Floridu z Aljašky. Pistoli měl v zavazadle, které si v hale vyzvedl. Pak odešel na toaletu, kde zbraň nabil a následně z ní začal pálit v prostoru pro výdej zavazadel. Když vystřílel náboje, pistoli zahodil a lehl si na zem, napsala agentura AP s odvoláním na svědky, podle nichž muž střílel na náhodně vybrané lidi.

Senátor za Floridu Bill Nelson televizi MSNBC řekl, že u střelce byl nalezen vojenský průkaz na jméno Esteban Santiago. Motiv střelce podle Nelsona není znám.

Podle svědectví přítomných, které citovala televize MSNBC, byl střelec ve věku 20 až 30 let a měl na sobě tričko s motivem filmové ságy Hvězdné války (Star Wars). Během útoku nic neprovolával.

 

Deneček ( 7. ledna 2017 10:54 )

Snad až skončí válečný štváč a největší agesor světa Obama,tak se to ve světě uklidní.

zkzkz ( 7. ledna 2017 10:50 )

Hunt ( 7. ledna 2017 10:20 )

prycsnima:Blbečku s IQtykve,ty a Pepek Vyskoč byste mohli dělat "ředitele zeměkoule"!

Hunt ( 7. ledna 2017 10:16 )

bagdadi:Hele ty postižený honibrku, jsi vhodný materiál, pro bohnickou prosekturu!

prycsnima ( 7. ledna 2017 09:27 )

 Amerika rozes rala celý svět.To mají z toho.A pí ča Makrela dokur vuje celou evropu společně se sluníčkářkou kavárnicí z prahy .jedna svi ňe horší jak druhá. A němky teď budou chodit srá t do jedný kabinky s afgáncema .to bude veselo.

Zobrazit celou diskusi