Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tajné služby USA: Kampaň, která měla ovlivnit volby, nařídil Putin

Autor: ČTK - 
6. ledna 2017
22:26

Kampaň, která měla ovlivnit loňské prezidentské volby ve Spojených státech, nařídil ruský prezident Vladimir Putin. Jejím cílem bylo podkopat demokratický proces v zemi a pošpinit demokratickou kandidátku na prezidenta Hillary Clintonovou. K tomuto hodnocení dospěly americké tajné služby ve zprávě o ruském vměšování do amerických voleb, jejíž odtajněnou část v pátek zveřejnily.

„Vyhodnotili jsme, že Putin a ruská vláda dávali jasnou přednost nově zvolenému prezidentu Trumpovi,“ píše se ve zprávě tajných služeb USA. „Rovněž jsme vyhodnotili, že Putin a ruská vláda usilovali o to pomoci zvolenému prezidentu Trumpovi v jeho šancích na zvolení, jestliže to bude možné, tím, že zdiskreditují ministryni Clintonovou,“ píše se rovněž v úvodu zprávy. Tajné služby zároveň dodávají, že konkrétně s tímto úsudkem souhlasí všechny tři agentury – Ústřední zpravodajská služba (CIA), Federální úřad pro vyšetřování (FBI) i NSA (Národní bezpečnostní agentura).

Americké tajné služby ve zprávě dále uvádějí, že množství ruských aktivit bylo v poslední době mnohem větší než v dřívější době. „Ruské zpravodajské služby podnikly kybernetické operace proti cílům spojeným s prezidentskými volbami v roce 2016. Byly mezi nimi cíle spojené s oběma hlavními politickými stranami,“ píše se ve zprávě.

Podle Trumpa žádný hackerský útok výsledek voleb neovlivnil, Moskva všechna obvinění popírá

Tajné služby USA již dříve uvedly, že hackerské útoky, které zasáhly do amerických prezidentských voleb, posvětilo ruské vedení. Rusové podle šéfů tajných služeb také šířili falešné informace na sociálních sítích a na internetu, aby vyvolali zmatek a pochyby, a oslabili tak Západ.

Část zprávy o ruském vměšování do amerických voleb byla odtajněna krátce po schůzce Donalda Trumpa s představiteli tajných služeb. Trump po schůzce uvedl, že žádný hackerský útok z Ruska, Číny či odjinud nijak neovlivnil výsledek prezidentských voleb ve Spojených státech.

Moskva důsledně popírá veškerá obvinění, že by se za pomoci počítačových pirátů a krádeží elektronických dokumentů pokoušela ovlivnit loňské americké prezidentské volby ve prospěch soupeře demokratické kandidátky Hillary Clintonové.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marais ( 7. ledna 2017 11:56 )

co jako Rusko ovlivnilo, když podle jejich DEMOKRACIE a jejich volitelů vyhrál volby Trump i když měl méně hlasů, není na hlavu takový systém v 21.století?... obviňování Ruska je k smíchu!

aIena666 ( 7. ledna 2017 09:15 )

Už vás vy trumpovi slavíci začíná výroky krkat těš se až dodají zbytek důkazů.Proto se s hackery se staženou zadnicí jde Trump sejít než praskne víc. Má na úplaty za mlčení.

aIena666 ( 7. ledna 2017 09:11 )

Zaujatý Trump?Blbko, to vyřkl on!!

tgbg ( 7. ledna 2017 07:28 )

Protože Rusko je se svou ekonomikou na úplném dně, tak šílený ruský Mongol Putler rozeštvává celý svět a zakládá nová a nová ohniska válek.

sovca ( 7. ledna 2017 03:37 )

Pokud by to byla pravda,tak to jen ukazuje,že američané buď nemají mozek a nebo ho nedokáží používat.Jsou to prostě vylízanci,kterým lze nabulíkovat cokoliv.Jsou to magoři a podle toho to vypadá.

Zobrazit celou diskusi