Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Usekneme Kimovi hlavu.“ Jižní Korea chystá speciální komando pro KLDR

Autor: Alexandr Božilov - 
6. ledna 2017
16:10

Jižní Korea vůči svému severnímu sousedovi neustále přiostřuje rétoriku. A nejen to. Soul také urychluje vznik speciální vojenské jednotky, která by v případě války likvidovala severokorejské vojenské velitele včetně samotného vůdce Kim Čong-una. Útvar by měl být připravený do konce tohoto roku.

„Dekapitační komando“ má být podle jihokorejského ministerstva obrany aktivováno v „případě války“. Technicky vzato by speciální jednotka mohla začít fungovat okamžitě, neboť Severní a Jižní Korea spolu v roce 1953 podepsaly pouze příměří, nikoliv mír. Obě země jsou tak stále ve válečném stavu.

Speciální armádní útvar však ještě není hotový. Původně měla být totiž jednotka určená pro lov severokorejských velitelů připravena do akce v roce 2019. Vzhledem k sérii Kimových provokací včetně zveřejnění obrázků, na kterých Severokorejci během vojenského cvičení zaměřují jihokorejský prezidentský palác, se ministerstvo obrany rozhodlo vznik komanda uspíšit. Hotové má být do konce letošního roku.

Trénink jihokorejských speciálních jednotek Trénink jihokorejských speciálních jednotek | Aha

Experti se shodují v tom, že Jižní Korea vysílá svému severnímu sousedovi jasný signál: Zkuste si sem přijít a my mezitím usekneme hlavu hadovi přímo v Pchjongjangu. Profesor Čoi Jong-kun z Yonskejské univerzity si však myslí, že načasování je chybné. „Nemáme teď žádného vůdce. Měli bychom tedy udržovat spíše defenzivní postoje,“ uvedl Čoi pro CNN.

Profesor tak narážel na politickou krizi, která aktuálně v Jižní Koreji panuje. Kvůli rozsáhlému korupčnímu skandálu parlament loni v prosinci dočasně odvolal prezidentku Pak Kun-hje. Její definitivní sesazení však ještě musí potvrdit Ústavní soud, který se případem začal zabývat tento týden. Až do soudního rozhodnutí tak prezidentskou funkci vykonává premiér Hwang Kjo-an.

V tomto ohledu je tak výhoda opravdu na straně Severokorejců. Politické tahanice takového rázu totiž v Pchjongjangu skutečně řešit nemusí.

Jarocell ( 6. ledna 2017 20:35 )

Pokud by Severní Korea zaútočila, vnitřní třenice by byly nepodstatný. Korejci jsou jeden národ, jenom sever drží pod krkem ten Pako. Kdyby se podařilo ho sundat, systém by se složil jak ten u nás po převratu. Mimochodem, když se teď dívám na ty oslavy v Severní Koreji, dyť my jsme dělali úplně to stejný! Pochodovali jsme s transparentama proti zlejm imperialistům, nosili všelijaký portréty, skandovali předžvejkávaný hesla a navenek jsme museli vypadat jako úplní dementi - nebo jako oni teď...

Zobrazit celou diskusi