Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

K Zemi proudí signál ze vzdálené galaxie. Vysílají ho mimozemšťané?

Autor: Alexandr Božilov - 
5. ledna 2017
11:17

Vědci konečně vystopovali zdroj záhadného vesmírného signálu, se kterým si už roky lámou hlavu. Takzvané rychlé rádiové záblesky (fast radio bursts, FRB) k nám proudí z těžko představitelné vzdálenosti tří miliard světelných let. Jestli však za signálem stojí černá díra, nebo mimozemšťané, nikdo spolehlivě neví.

První FRB zachytil Parkerův teleskop v Austrálii před 10 lety. Od té doby zaznamenali vědci dalších 17 podobných signálů. Ty však zachytily teleskopy, které nebyly schopné určit přibližnou polohu jejich zdroje.

Až v roce 2012 objevili vědci z Cornellovy univerzity v USA, že jeden ze signálů, dlouhý pouze tři tisíciny sekundy, se sporadicky opakuje. Důkladným zkoumáním tohoto FRB se nakonec dobrali k závěru, že se zdroj nachází v maličké galaxii vzdálené tři miliardy let od naší planety. „Tyto rádiové záblesky musí obsahovat obrovské množství energie, když se dají zachytit z dálky více než tří miliard světelných let,“ domnívá se podle CNN jeden z výzkumníků Shami Chatterjee. Co je ale oním zdrojem záhadného signálu?

Neutronová hvězda, černá díra, či snad mimozemšťané?

Mimozemskou inteligenci vědci nevylučují, nicméně mají jiné „favority“. „Myslíme si, že by to mohl být magnetar – čerstvě zrozená neutronová hvězda se silným magnetickým polem. Také by to mohla být Pulzarová mlhovina, která nějakým způsobem produkuje tyto ohromné signály,“ odhaduje Chatterjee.

Neutronové hvězdy jsou pozůstatky výbuchu supernovy. Tyto malé objekty (průměr 10 až 20 kilometrů) mají obrovskou hustotu a hmotnost, která se rovná přibližně dvojnásobku hmotnosti Slunce. Pulzarová mlhovina je odvrhnutá obálka hvězdy. Tyto útvary jsou zdrojem energetických fotonů s energií někdy převyšující desítky miliard elektronvoltů.

Dle Hawkinga jsou černé díry branou do jiného prostoru. Dle Hawkinga jsou černé díry branou do jiného prostoru. | scom

Ať už signál vysílá magnetar, Pulzarová mlhovina, superhmotná černá díra, nebo přeci jen nějaká mimozemská civilizace, určení zdroje signálu představuje pro vědce pokrok a příslib do budoucna. „Určení domovské galaxie těch FRB a její vzdálenosti od Země je obrovským krokem kupředu. Stále nás však čeká mnoho práce, než plně porozumíme tomu, co jsou tyto věci vlastně zač,“ dodává Chatterjee.

agfor ( 5. ledna 2017 12:21 )

Jen ať ty ufony pozvou. Než sem přiletí, Země už bude dávno pustou planetou. Lidstvo se zničí samo.

Zobrazit celou diskusi