Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Žena pašovala uprchlíka v kufru do Španělska. Hrozí jí až sedm let vězení

Žena skryla v kufru uprchlíka.
Žena skryla v kufru uprchlíka.  (Autor: ČTK)
Autor: Mii - 
4. ledna 2017
15:50

Civilní garda v úterý zadržela dvaadvacetiletou ženu, která se snažila propašovat na španělské území afrického uprchlíka. Měla ho skrytého ve svém kufru. Jak dlouho se v něm nacházel, není známé. Ženě hrozí sedm let vězení. 

Žena se uprchlíka pokoušela dostat z Maroka do Ceuty, jedné ze španělských enkláv v severní Africe. Devatenáctiletého uprchlíka z Gabonu měla ukrytého ve svém cestovním kufru. Muži byla okamžitě kvůli uzavřenému prostoru a nedostatku kyslíku poskytnuta zdravotní péče. Španělská civilní garda to uvedla ve svém prohlášení.

Hraniční kontrola si ženy všimla, když kolem nich procházela. Svůj kufr si vezla na vozíku a při standardních kontrolách byla značně nervózní a vyhýbavá.

Ceuta, společně s provincií Melilla, je jediným evropským územím na africkém kontinentu. Obě dvě enklávy se staly oblíbeným tranzitním místem pro stovky subsaharských uprchlíků, kteří se skrze ně snaží dostat do jižního Španělska.

Palubní deska a jiné skrýše

Uprchlík v kufru není jediným kreativním způsobem pašování, kterému španělská civilní garda na hranicích Ceuty v posledních týdnech čelila. V pondělí zde odhalila dva migranty, kteří byli skryti v zadním sedadle a palubní desce automobilu Volkswagen Golf.

Uprchlíci, muž a žena z Guiney, byli podle úřadů staří 20 a 24 let. Vozidlo, ve kterém se nacházeli, bylo v roce 2015 ukradeno v Barceloně a mělo falešnou registrační značku a dokumentaci. Řídil ho Maročan.

Na Nový rok se také podle agentury Reuters pokusilo 800 afrických migrantů zaútočit na plot Ceuty. Většinu z nich policie zastavila, ale některým se podařilo na plot vyšplhat. I jejich pokusy byly ovšem následně pomocí jeřábů zmařeny. Při incidentu se zranilo několik marockých a španělských policistů.

VŠE O UPRCHLICKÉ KRIZI ČTĚTE ZDE >>