Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šokující dokument: Zkázu Titaniku nezavinil ledovec, ale požár!

Autor: Martin Valeš - 
4. ledna 2017
06:00

Před 105 lety našel zkázu »nepotopitelný« Titanic. Všichni vědí, že za to mohl ledovec, ale nový dokument teď tvrdí, že to bylo maličko jinak... Už před osudnou cestou poničil loď masivní požár. Parník na moře vůbec neměl vyplout!

Je to slavná story. RMS Titanic byl chloubou, největším plavidlem, přepychově zařízeným a postaveným na nejmodernějších technologiích své doby. Ty měly zaručit odolnost vůči katastrofám všeho druhu – přesto selhaly. Zkázu Titaniku 14. dubna 1912 přinesl nějakých 600 km od kanadského Newfoundlandu pod vodou skrytý ledovec, do kterého vrazil.

Irský novinář a dokumentarista Senan Molony ale nyní přišel s vysvětlením, proč vlastně všechna ta opatření tak velkolepě zklamala. „Loď byla poškozená ještě před vyplutím a vůbec neměla vyplout na moře,“ tvrdí v dokumentu, který odvysílala britská veřejnoprávní stanice Channel 4.

„Není to prostý příběh nárazu do ledovce. Je to dokonalá bouře mimořádných faktorů, jež se sešly dohromady: požár, led a trestuhodná nedbalost,“ řekl Molony deníku The Times.

Své tvrzení zakládá na analýze fotografií, jež nedávno objevil. Vědělo se, že ještě v docích postihl loď chystající se do služby požár uhlí u kotelny, ale dosud se mu nepřisuzoval velký význam. Na dobových snímcích je vidět černá skvrna na pravoboku, z vnějšku trupu – oheň tedy mohl být velký! Podle Molonyho dosáhly teploty 1000 °C! A to už něco udělá i s kvalitní ocelí... Požárem zkřehla a ztratila odolnost.

Scházel čas!

Ocelové pláty vylovené z vraku vypadají, že se nárazem neprohnuly, nýbrž roztříštily! Trup se tudíž zaplavil nečekaně rychle!

„Anomálie je přesně v místě, kterým loď narazila do ledovce,“ objasnil Molony televizi CNN.

Tvrdí, že o požáru vedení společnosti White Star Line vědělo, ale posádka dostala zákaz o něm mluvit. Majitelé se chtěli vyhnout ostudě, ale místo toho přivolali tragédii vpravdě titánských rozměrů: Stála život asi 1500 lidí, jen 700 se zachránilo. Nebýt požáru, loď by se zřejmě potopila i tak, ale výrazně pomaleji a stihla by připlout pomoc.

Nejbližší Carpathii takhle chyběly dvě hodiny...

Nebo to bylo ještě jinak?

Nejslavnější námořní katastrofa láká nejrůznější badatele i lovce senzací. Existuje proto i řada dalších teorií.

Robin Gardiner tvrdí, že bylo potopení připravené a hlavně, že nešlo o Titanic, nýbrž o sesterský Olympic. Ten měl rok předtím nehodu, kterou pojišťovna odmítla proplatit. Majitelé prý tedy poškozenou loď přemalovali na Titanic a naopak a poslali ji vstříc zkáze, aby konečně pojistku zkasírovali. Loď se jménem Olympic každopádně sloužila do roku 1935, ať už to byla ta původní, nebo překřtěný Titanic. Třetí sestru, Britannic, za první světové války potopila mina, pět let po spuštění na vodu.

Ještě divočejší hypotéza tvrdí, že šlo o záměrný útok: Na Titaniku se totiž plavili boháči, kteří byli proti vzniku americké centrální banky. A tu prý naopak chtěl J. P. Morgan, finančník, který Titanic vlastnil – takže své oponenty pozval na exkluzivní plavbu, kterou neměli přežít.

sakajeva ( 4. ledna 2017 11:48 )

Pokud vím, trhliny byly na trupu v délce až desítek metrů, jak se loď pohybovala podél ledovce. Aby došlo při požáru k zakalení oceli, musela by být teplota větší než 1000oC, to je červený žár, ocel je už tak rozžhavená, že svítí. Ale jestli to tak bylo, je jednoduché to zjistit na struktuře oceli. Nikdo ale takový důkaz neukázal i když vzorky oceli už z vraku vytáhli.

sakajeva ( 4. ledna 2017 11:36 )

Nevím, jak jsi přišel na Karla Gotta, když je řeč o Titaniku, ale tvoje vlastní stáří bude trapná a ubohá fraška sebestředného vola - pokud se ovšem dožiješ.

lunatic ( 4. ledna 2017 10:39 )

Ano-budiž .Ta zpráva má určitou cenu spíše pro historiky.Pro blízké pasažérů je to však stejné,jakoby jim bylo s odstupem času ofic.oznámeno,že jejich strýc neinvestoval s Harvardskými fondy,ale s H-systémem ;rozhoduje,obávám se,spíše ten konečný efekt-čili 0 při investování a smrt při zakoupení lodního lístku

moiaza ( 4. ledna 2017 09:18 )

 Jan Hus nebyl ve skutečnosti Jan Hus, ale Honza Kachna. Hus bylo jeho krycí jméno. To jste nevěděli?

rego_senior ( 4. ledna 2017 09:17 )

Zítra nám napíšou, že to byl teroristický útok Al-Kaidy.

Zobrazit celou diskusi