Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Osvětim navštívily loni dva miliony lidí. Padl tak rekord

Autor: ČTK, bud - 
3. ledna 2017
06:49

Rekordní počet osob, konkrétně přes dva miliony, loni navštívil muzeum v bývalém nacistickém koncentračním a vyhlazovacím táboře v Osvětimi a Osvětimi-Březince. V první desítce zemí, ze kterých bylo nejvíce návštěvníků, je i Česko, odkud přijelo 60 tisíc lidí. Česko tak skončilo na deváté příčce, za Polskem, Británií, USA, Itálií, Španělskem, Izraelem, Německem a Francií a před Švédskem, informoval mluvčí muzea Bartosz Bartyzel.

„V současném světě – zmítaném konflikty, s rostoucím pocitem nejistoty a sílícími projevy populismu – je nezbytné znovu vyslyšet nejčernější varování z minulosti,“ prohlásil ředitel muzea Piotr Cywiński.

Není tak vzdálená minulost, jejíž bolestné činy nadále pociťují svědci žijící mezi námi, jejich rodiny a další generace. V době rychlých kulturních a civilizačních změn musíme znovu rozpoznat hranice, za kterými se šílenství zorganizované nenávisti a zaslepenosti může znovu vymknout jakékoli kontrole,“ varoval.

Osvětimské muzeum letos oslaví 70 let od svého vzniku.

strycbrady ( 3. ledna 2017 10:14 )

Pšonci jsou lepší než Němci. Ti měli průměrně jen milion ročně.

dietr ( 3. ledna 2017 09:45 )

V současném světě je nezbytné znovu vyslyšet nejčernější varování z minulosti,“ prohlásil ředitel muzea Piotr Cywiński. Plně s ním souhlasím, proto je třeba pokračovat v myšlence konečného řešení

Zobrazit celou diskusi