Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Útok v Istanbulu zabil nejméně 39 lidí. „Santa Claus“ začal pálit v klubu

Autor: všm, bud, ČTK - 
1. ledna 2017
08:20

Nejméně 39 mrtvých, včetně 15 či 16 cizinců, si vyžádal noční útok na diskotéku v Istanbulu. Po pachateli, který má krveprolití na svědomí, se stále pátrá, uvedl turecký ministr vnitra Süleyman Soylu. Dodal, že ze 69 raněných jsou čtyři ve vážném stavu. České úřady zatím nemají informace, zda mezi oběťmi nejsou čeští občané.

„Pátrání po teroristovi pokračuje. Doufám, že bude rychle dopaden,“ řekl Soylu. Z obětí se dosud podařilo určit totožnost 21 lidí, z nichž 15 či 16 jsou cizinci, dodal ministr. Istanbulský guvernér dříve hovořil o 35 obětech, včetně jednoho policisty, a o 40 raněných.

Ministerstvo neví o českých obětech

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová sdělila, že úřady zatím nemají informace, zda mezi oběťmi nejsou občané ČR. „Identita obětí zatím nebyla odhalena ani zastupitelským úřadům,“ řekla Lagronová.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek vyjádřil soustrast příbuzným zemřelých. „Strašlivý začátek roku 2017 v Istanbulu. Soucítím s rodinami obětí tohoto odporného zločinu,“ sdělil na Twitteru.

Turecko s odvoláním na bezpečnostní důvody vyhlásilo dočasné embargo na mediální informace o útoku. Některá turecká média ještě předtím s odvoláním na očité svědky tvrdila, že útočníci byli dva. A pravděpodobně byli převlečeni v kostýmech Santa Clause.

Vrazi se měli nejdříve zbavit policisty, který hlídkoval u vchodu do klubu. Následně začali pálit do davu. Útok se odehrál ve známém nočním klubu Reina v istanbulské čtvrti Besiktas.

„Měli dlouhé pušky... A pálili do nevinných“

„Teroristé měli dlouhé pušky... brutálně pálili kulky do nevinných lidí, kteří nechtěli nic jiného, než oslavit nový rok a užít si trochu zábavy,“ uvedl Sahin.

Vlastník klubu Mehmet Kocarslan řekl tureckému deníku Hürriyet, že útočníci při útoku použili kalašnikovy. Poslední dny podle něj byla bezpečnostní opatření velmi zvýšená, protože americké tajné služby varovaly před možným útokem. První snímek z místa přinesla turecká televize NTV.

Na místě bylo podle odhadů až 700 účastníků party. 

Na záběrech by měl být jeden z útočníků:

Záchranáři evakuovali z budovy část zraněných lidí. Podle očitých svědků řada vyděšených návštěvníků klubu skočila do moře. Ty se pak snažila zachránit pobřežní stráž.

Nejnovější informace ze silvestrovské noci:

Silvestr 2016
 
17:31
1. 1. 2017

Silvestrovský online přenos Blesk.cz tímto končí. Přejeme vše dobré v roce 2017.

 
17:30
1. 1. 2017

Praha přivítá Nový rok v 18 hodin tradičním novoročním ohňostrojem. Ten nově odpálí z Letenských sadů od Metronomu. Světelná podívaná nabídne 4 795 pyrotechnických výstřelů a 236 různých efektů a potvrá 11 minut. Ohňostroj můžete sledovat v živém přenosu ZDE

 
17:25
1. 1. 2017

Bujaré silvestrovské oslavy si na řadě míst světa vyžádaly zraněné a dokonce i mrtvé. V Austrálii zapalování rachejtlí na úvod nového roku připravilo o život dvě osoby. Při odpalování dělobuchů propašovaných z Česka se v Norimberku zranilo osm lidí. V australském státě Victoria přišel o život 46letý muž, kterému podloudně pořízená rachejtle explodovala přímo v ruce. Na pláži v Novém Jižním Walesu zahynul 52letý muž poté, co ho do hlavy zasáhl odpálený dělobuch.

 
17:21
1. 1. 2017

Turecký premiér Binali Yildirim navštívil po útoku v Istanbulu zraněné. Na snímku při rozhovoru s mužem, jemuž se podařilo uprchnout z klubu, ve kterém se střílelo.

 
17:17
1. 1. 2017

Další útok v Turecku. Při střelbě u jedné z istanbulských mešit byli zraněni nejméně dva lidé, uvedla turecká agentura Dogan. Pachatel z místa činu utekl.

 
17:11
1. 1. 2017

Silvestrovské oslavy v Královéhradeckém kraji provázely nehody opilců, zábavní pyrotechnika zranila dva lidi. Policie po půlnoci řešila šest dopravních nehod, ve všech případech byli řidiči opilí. Jiné vážnější nehody, narušení veřejného pořádku či násilné činy policie řešit nemusela. Zdravotničtí záchranáři řešili hlavně intoxikace alkoholem a zasahovali u zranění oka petardou.

 
17:05
1. 1. 2017

Zimní počasí přilákalo do lyžařských středisek během Silvestra i Nového roku řadu příznivců zimních sportů. Provozovatelům areálu navíc mrazivé dny umožnily další zasněžování a mohli se tak připravit na případnou oblevu nebo pokrýt sněhem kritická místa.

maledivy ( 1. ledna 2017 23:29 )

Jste oba tupci, ví jak vás opakovaně nas..t.

maledivy ( 1. ledna 2017 23:27 )

Osazenstvo má internet a televize, tak se na svoje zprávy s odkazy vy..r!

buban ( 1. ledna 2017 15:49 )

Jak jsem psala již dříve-vždyť těm čmoudům nemůžete věřit ani barvu pleti, když má každý několik identit.Když se to hodí,je chudák válkou pronásledovaný,jindy zas student vzdělávání chtivý,všichni o pomoc prosící.

montevideo ( 1. ledna 2017 15:37 )

Asi bych v něm neočekávala "ubohé, zbídačené" imigranty, kteří prosí Evropu o pomoc.

buban ( 1. ledna 2017 15:15 )

A co Vy si, vojín Montevideo, predstavujete pod takým pojmom "luxusný?". I když dotaz měl směřovat spíš na nick "balika".

Zobrazit celou diskusi