Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Policie u hranic má pohotovost: Stánkaři v Česku prodávají německým dětem nebezpečnou pyrotechniku

Zábavní pyrotechnika (Ilustrační foto)
Zábavní pyrotechnika (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
30. prosince 2016
14:07

Německá policie se s nadcházejícími oslavami konce starého roku zaměřila na příhraniční oblasti s Českou republikou, odkud si Němci vozí nepovolenou pyrotechniku. V hledáčku policistů je také Polsko. V Německu prodej zábavní pyrotechniky podléhá přísným opatřením, pořídit si dělobuchy a rachejtle je zde možné jen tři dny před Silvestrem.

Na dálnici u Waidhausu v Bavorsku policie zastavila řidiče, u kterého nalezla přes 1200 kusů nelegální pyrotechniky. „Auto bylo naložené dělobuchy až po střechu,“ uvedla policie. Náklad vážil 122 kilogramů a řidič hlídce vypověděl, že vše nakoupil na asijském trhu v Česku.

Podobně velký úlovek ohlásila policie v Hettstedtu ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko, kde provedla razii v jednom z obchodů. Při prohlídce odhalila přes 900 kusů neschválené pyrotechniky z Česka a Polska. Na místě policisté zajistili i hotovost, která podle všeho pocházela z prodeje dělobuchů. Dalších 60 rachejtlí našli policisté při domovní prohlídce překupníkova bytu.

Rovněž 60 dělobuchů našli policisté v batohu jistého 13letého chlapce v krušnohorském Breitenbrunnu na saské straně hranice, uvedl deník FreiePresse. Pyrotechniku, která byla bez kontrolních štítků, si mladík zakoupil v Česku.

Během čtvrtečního odpoledne a večera němečtí policisté zabavili nepovolenou pyrotechniku mimo jiné u jistého 15letého chlapce z Lipska a u trojice mladíků, kteří si z Česka přes Klingenthal právě přivezli přes 240 dělobuchů.

V Německu jsou ohňostroje povoleny jen krátce mezi Silvestrem a časnými hodinami Nového roku. Zcela zakázány jsou mimo jiné v blízkosti kostelů, dětských útulků, domovů důchodců a nemocnic.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

khonsun ( 30. prosince 2016 17:44 )

Nakoupi-li Nemec u nas schvalenou pyro, pak je to vec nemeckych uradu a ne nase. Prodava=li se u nas nescvalena pyro, tak je dost pravomoci takovou prodejnu treba zavrit.

agfor ( 30. prosince 2016 17:34 )

Neberte jim to. Němci to budou potřebovat na snížení počtu přivandrovalců.

fotrpjotr ( 30. prosince 2016 15:11 )

Aby jim migrouši nepředvedli ten jejich ohňostroj.

Zobrazit celou diskusi