Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pád letadla s Alexandrovci: Kromě selhání techniky je dál ve hře i terorismus

Autor: uni, ČTK - 
29. prosince 2016
11:45

Nejednotné zprávy přicházejí z Ruska k vyšetřování katastrofy armárdního Tu-154 v Černém moři. Zatímco ministerstvo obrany oznámilo, že nebyly nalezeny žádné známky výbuchu ani požáru, vyšetřovatelé dál pracují také s verzí o terorismu. Při pádu zahynulo všech 92 osob, které byly na palubě, většinou šlo o členy armádního uměleckého souboru Alexandrovci.

Ministr dopravy Maxim Sokolov řekl, že stroj byl zcela zničen nárazem na vodní hladinu na mořské dno. Za havárií očividně byla „nesprávná funkce“ techniky, prohlásil podle agentury Interfax. Náčelník bezpečnosti letů vojenského letectva Sergej Bajnetov ale uvedl, že terorismus nemusí znamenat nutně jen výbuch.

Analýza záznamů ze dvou „černých skříněk“ havarovaného stroje pokračuje dobře a skončí tento týden, možná už v pátek. Sdělila to ve čtvrtek na svém webu ruská agentura Ria Novosti s odvoláním na informaci ministerstva obrany. To zároveň ohlásilo nález velkého smotku pásky ze třetího záznamníku, ten je ale bez ochranného obalu a pravděpodobně zničený.

Stav obou dříve nalezených záznamníků - zapisovače technických parametrů i hlasových záznamů - je dobrý a jejich analýza bude dovršena v nejbližší době, možná „už zítra“, řekl agentuře Ria Novosti nejmenovaný zdroj z ministerstva obrany.

Potápěči ministerského zdroje nalezli velké množství pásky pravděpodobně ze třetího záznamníku, který je ale mechanicky deformovaný a dlouho ležel v mořské vodě. Zdroj ruské agentury vyjádřil naději, že i přes poškození záznam bude možné aspoň částečně dešifrovat.

Třetí záznamník se nacházel v ocasní části letadla a dubluje záznamy ostatních dvou skříněk.

20 těl a 239 fragmentů

Všechny nalezené fragmenty havarovaného letadla Tu-154 už byly podle ministerského zdroje vyzdviženy a pátrací operace v Černém moři končí. Nalezeno bylo celkem 1800 kusů a úlomků letadla, uvedl ministerský zdroj. Objeveno bylo také 20 těl a ostatky téměř všech obětí - 239 fragmentů těl.

tgbg ( 29. prosince 2016 19:28 )

RUSKÝ TERORISTICKÝ ZLOČIN !!!

tgbg ( 29. prosince 2016 14:22 )

Nikdo se nic nedoví. Pravda je v Rusku poukázkou na Sibiř nebo na krchov.

Samo ( 29. prosince 2016 14:00 )

Hned, když to letadlo spadlo, jsem říkal, že oficiální komentář, který bude určen ruským občanům, bude hovořit o chybě pilota a závadě na letadle, což jsou v Rusku nejčastější příčiny havárie letadla. Ale v tomto připadě je rozpor jak píšete- jednak úlomky roztažené po velkém prostoru moře a absence svědectví očitých svědků, zvláště když letadlo letělo rovinou v otevřeném prostranství a pak nad mořem.

dfghjk ( 29. prosince 2016 12:55 )

Zatloukat, zatloukat, zatloukat! I když se toho drží západ i východ, vždy se objeví nějaký očividný rozpor. V tomto případě jsou hned dva, jednak se zarytě mlčí co viděli svědci, vzhledem k tomu, že to spadlo hned po vzletu jich musí být mraky, a druhak když úlomky jsou roztaženy do dvou kilometrů, nemohlo éro dopadnout do vody v jednom kuse. Takže alternativu, že za pád může třeba pták, co se dostal do motoru, to vykládejte volovi, ten možná bude věřit, že se od toho ptáka celé letadlo ve vzduchu rozpadlo.

Zobrazit celou diskusi