Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Týraná žena zastřelila manžela loveckou zbraní. Z vězení ji dostala milost

Autor: jer, ČTK - 
28. prosince 2016
19:07

Francouzský prezident François Hollande udělil milost ženě, která v roce 2012 zavraždila svého násilnického manžela. Oznámila to ve středu kancelář prezidenta. Jacqueline Sauvageová byla v roce 2014 odsouzena k deseti letům vězení za to, že loveckou puškou zastřelila muže, který ji desítky let tloukl. Odvolací soud loni rozsudek potvrdil.

„Prezident republiky se domnívá, že Sauvageová již nemá být ve vězení, ale u své rodiny,“ uvedl ve sdělení Elysejský palác. Hollande ve středu nařídil, aby byla matka tří dcer okamžitě propuštěna. Právě dcery s pomocí právníků a petice se statisíci podpisů vytrvale bojovaly za osvobození své matky.

„Jsem velmi dojata, je to ohromná radost. Rozbrečela jsem se z toho, je to skvělé. Věřily jsme v to, ale ne úplně,“ reagovala na oznámení prezidentského úřadu jedna z dcer devětašedesátileté ženy, kterou citoval server deníku Le Monde. Žena je z obce La Selle-sur-le-Bied, která leží asi 100 kilometrů jižně od Paříže.

Udělování prezidentské milosti je ve Francii ojedinělé. Hollande od svého nástupu do funkce omilostnil kromě Sauvageové pouze jednu osobu. A to nejdéle vězněného člověka v zemi, který tak mohl být v roce 2013 podmíněně propuštěn po 38 letech za mřížemi.

Léta se prezidentské milosti ve Francii vyhlašovaly zpravidla po každém zvolení nové hlavy státu a týkaly se plošně některých menších přečinů, například pokut za parkování a další porušení dopravních předpisů. Od roku 2008 jsou prezidentské milosti omezeny na jednotlivé případy.

buban ( 28. prosince 2016 19:28 )

Jj, zastřela. Absolvent Libušiny Akademie pro lepší češtinu zas perlí..

noacojezase ( 28. prosince 2016 19:19 )

Zastřela, to mohla použít hadr a ne loveckou zbraň.

Zobrazit celou diskusi