Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Další zatýkání kvůli teroru v Berlíně: Policie rozkrývá, kudy utíkal Amri

Autor: jer - 
28. prosince 2016
15:07

Rozum zůstává stát nad tím, jak daleko se dostal terorista Anis Amri poté, co na vánočních trzích v Berlíně zavraždil 12 lidí. Na seznam míst, kterými vrah při svém úprku projel, se zřejmě přidá i Amsterodam. Amri měl údajně v batohu nizozemskou SIM kartu, uvedla stanice N24.

Informace o tom, že Amri mohl cestovat přes Nizozemsko, pro Reuters potvrdila nizozemská policie. SIM kartu, která se u něj našla, mohl pořídit v holandských městech Zwolle, Nijmegen a Breda v období před Vánoci, informoval italský list La Repubblica. Podle francouzské televize TF1 útočníka během patnáctihodinové cesty nikdo neprohledával ani nekontroloval. Je tedy možné, že se po útoku vydal do Amsterodamu. Odtud autobusem odcestoval do francouzského Lyonu a následně se vlakem dopravil do italského Milána.

Policie zadržela možného komplice

Policie v Berlíně ve středu zadržela 40letého Tunisana, který je podezřelý ze spojení s Tunisanem Amrim. Předběžné zadržení muže potvrdilo státní zastupitelství. To nyní zvažuje, zda na Tunisana vydá zatykač, napsal server Spiegel Online.

Muž žil v Berlíně a úřady prohledaly jeho byt a obchodní prostory v areálu bývalého letiště Tempelhof, které město využívá pro ubytování uprchlíků.

Na stopu Tunisanovi přišli vyšetřovatelé zřejmě analýzou Amriho komunikace. Jeho mobil před tím nalezli v kamionu, jenž byl použit při útoku na vánoční trh.

Tunisan Anis Amri se do Německa přesunul v roce 2015 z Itálie. Podle německé stanice WDR měl Amri kontakty v Porúří. V Dortmundu měl klíče od jedné z mešit, kde přespával. Celkově měl vazby na 12 muslimských svatyň. Do Berlína se Amri přestěhoval letos v únoru. Právě v německém hlavním městě policie ve středu zadržela 40letého Tunisana, který je podezřelý ze spojení s Amrim.

Při Amriho útoku na vánoční trhy v Berlíně zemřelo 12 lidí, včetně Češky Nadi Čižmárové. Po hrůzném činu se teroristovi podařilo uniknout do Itálie. V Milánu při kontrole dokladů Amri zaútočil pistolí na policisty, kteří jej následně zastřelili. Tělo setrvává v Itálii, úřady ještě nedokončily jeho pitvu.

kiwi65 ( 28. prosince 2016 16:19 )

 Hlavně že nás spicluje cia,fbi,a spousta dalších organizací.Co je zajímá na tom když se domlouvám s rodinou kdy pojedem na lyže?Proč mi zadržujou koverzaci na facebooku?Proč mi zpráva mojí rodině dojde adresátovi za dva dny?Když už to takhle monitorujou jak je možný že se jim pak stane tento prů.s.er?Do prd.e.le s celou amerikou..

Zobrazit celou diskusi