Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Muslimka šla nakupovat bez manžela: Za vstup na trh ji popravili

Autor: uni - 
28. prosince 2016
13:14

Skupinka ozbrojenců v Afghánistánu údajně setnula hlavu ženě, která vstoupila do města bez doprovodu manžela. Událost se odehrála v odlehlé vesnici v provincii Latti Sar-e-Pul, která je pod kontrolou Talibánu.

Mluvčí guvernéra provincie Zabiullah Amani řekl pro Daily Nation, že se na 30letou ženu zaměřili, protože šla ven sama bez doprovodu svého manžela, který odcestoval do Íránu.

The Middle East Press oznámil, že žena šla nakupovat na trh v městě, které je pod velením Talibánu, a tak porušila zákaz, podle kterého ženy nesmí opouštět své domovy bez doprovodu manžela nebo blízkého příbuzného z rodiny. Talibán ale odmítá jakékoli zapojení do tohoto nejnovějšího incidentu.

Začátkem tohoto měsíce zabili neznámí ozbrojenci i pět příslušnic afghánské ženské stráže. Šlo o zaměstnankyně letiště, které byly na cestě do práce v jižním Kandaháru.

Video  Tálibán brutálně popravil ženu obviněnou z vraždy manžela.  - YouTube
Video se připravuje ...

Samim Khpulwak, mluvčí guvernéra Kandaháru, řekl, že je najala soukromá bezpečnostní firma a měli na starost prohledávání pasažérek na letišti v Kandaháru.

„Dva ozbrojenci na motorce sledovali dodávku a spustili na ně palbu, zabili pět žen a řidiče,“ řekl Samim.

I přes mnoho let tlaku zahraničních organizací a žen bojujících za svá práva Afghánistán zůstává jedním států, kde mají ženy nejtěžší podmínky k životu. Obnovení základních práv žen bylo jedním z hlavních cílů mezinárodního společenství v Afghánistánu, kde Talibán zakázal dívkám chodit do školy a ženám do práce.