Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Německu bojují s ptačí chřipkou, zabili tam 77 tisíc kusů drůbeže

Autor: jer, ČTK - 
28. prosince 2016
21:59

Na severozápadě Německa se dál šíří agresivní kmen ptačí chřipky H5N8. V posledních dnech kvůli ní na farmách v Dolním Sasku vybili celkem 77 000 krocanů, kuřat a kachen, informovala v úterý německá média. Ptačí chřipka se v posledních měsících objevila v řadě evropských zemí včetně Nizozemska, Dánska, Maďarska nebo Řecka.

Vybíjení desetitisíců kusů drůbeže zahájili na severozápadě Německa už během vánočních svátků. Celkem se opatření dotklo sedmi velkochovů. Na některých se nákaza přímo potvrdila a další byly s postiženými farmami v kontaktu.

Už v listopadu museli v Dolním Sasku, které je považováno za centrum německého drůbežářství, vybít více než 30 000 kusů drůbeže ve velkochovech. Už tehdy úřady nařídily, aby chovatelé drůbež drželi v uzavřených prostorech.

Ptačí chřipka se v posledních měsících objevila také na farmách v Rakousku, Nizozemsku, Francii, Polsku, Maďarsku či Chorvatsku. V úterý případ nákazy vysoce nakažlivým virem ptačí chřipky H5N8 u volně žijící labutě potvrdilo Řecko.

Virus takzvané ptačí chřipky se poprvé objevil v Hongkongu v roce 1997. Od té doby se rozšířil mezi drůbeží zpočátku hlavně v Asii a pak po celém světě. Vakcinace v chovech se neprovádí, je dokonce zakázaná. Postižená hejna se likvidují.

Chřipkový kmen H5N8 se snadno přenáší mezi ptáky, lidé se jím ale podle dosavadních poznatků nakazit nemohou.


zlymikes ( 29. prosince 2016 10:09 )

Madem Merkel byla mezi nimi?

Zobrazit celou diskusi