Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Příbuzní o Nadě zabité při teroru v Berlíně: Byla to moc milá a šikovná holka

Autor: jer - 
27. prosince 2016
18:51

Od teroristického útoku na vánoční trhy v Berlíně, který otřásl Evropou, uběhl už víc než týden. Pod koly kamionu zemřela i první česká oběť terorismu v Evropě, Naďa Čižmár (45). Zpravodajský server MF Dnes vyzpovídal její blízké.

Naďa Čižmár je první českou obětí terorismu v Evropě a třetí českou obětí terorismu celosvětově. Její totožnost po útoku zveřejnil sám její manžel Petr Čižmár na sociálních sítích, prý aby upozornil, že oběti teroristických útoků nejsou anonymní, ale konkrétní lidé. „Po třech dnech nejistoty a ve velkém zármutku musím všem přátelům a příbuzným oznámit, že se moje manželka stala obětí pondělního teroristického útoku na vánoční trh v Berlíně,“ uvedl na sociálních sítích v několika jazycích.

„Byla to moc milá a šikovná holka. Pracovala na sobě, aby něco dokázala, vždy chtěla do zahraničí,“ řekla o Nadě její kamarádka Alena v rozhovoru pro MF Dnes. Na Naďu v dobrém vzpomínají také její bývalí učitelé. „Byla to klidná a čestná dívka, která měla spoustu kamarádů,“ řekla učitelka Jana Havlová.

Nejvíce se ale zavraždění Nadi dotklo jejího manžela Petra a pětiletého syna Davida. Manžel, který informaci o zavraždění Nadi zveřejnil, si původně myslel, že se ženě nemůže dovolat jen kvůli vybité baterii v telefonu. „Já jsem tomu ze začátku nevěnoval takovou pozornost, spíše jsem si říkal, že je doma a má vybitý telefon. Věděl jsem, že byla na tom vánočním trhu, ale říkal jsem si, že počkám do rána,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi. Až po třech dnech se od policie dozvěděl, že mezi oběťmi neštěstí byla i jeho žena.

Rodině nabízí pomoc blízcí i úplně neznámí lidé z Česka i ze zahraničí. Soustrast příbuzným vyjádřili i předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) a další politici. „Doufal jsem, že se český občan v EU nikdy nestane obětí teroristického útoku. Jsem zarmoucen, že se tak stalo nyní v důsledku tohoto odporného teroristického činu. V této těžké chvíli hluboce soucítím s rodinou Nadi Čižmár,“ napsal na svém Twitteru ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

 

joudajoudovy ( 28. prosince 2016 07:10 )

a co chytroline rikas na toto? nesmis hltat pouze blesk a CT, mas omezene nazory... http://www.express.co.uk/news/world/747678/Turkey-Tayyip-Erdogan-America-US-ISIS-Islami c-State-Syria-Aleppo-Obama

tarka ( 27. prosince 2016 20:36 )

Rozhodně ne tu první větu, protože je to nesmysl, když spousta českých občanů jezdí do a pracuje v zemích celého světa, takže pravděpodobnost je prostě větší. Stačily by ty dvě další věty. I když pochybuji, že by pan ministr snad osobně...na to má lidi.

aIIahakbar ( 27. prosince 2016 20:25 )

A co tam měl teda napsat?

tarka ( 27. prosince 2016 20:15 )

Opravdu velmi "INTELIGENTNÍ" VÝROK ZAORÁLKA: „Doufal jsem, že se český občan v EU nikdy nestane obětí teroristického útoku. Jsem zarmoucen, že se tak stalo nyní v důsledku tohoto odporného teroristického činu. V této těžké chvíli hluboce soucítím s rodinou Nadi Čižmár,“ napsal na svém Twitteru ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD."

montevideo ( 27. prosince 2016 20:05 )

Dosud byly všechny zemřelé ženy podle Blesku "krásné". Tato je "milá a šikovná". Co to ?

Zobrazit celou diskusi