Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Chile zasáhlo zemětřesení o síle 7,7 stupně: Hrozilo tsunami

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, lm - 
25. prosince 2016
18:02

Jih Chile dnes postihlo zemětřesení o síle 7,7 stupně Richterovy škály, podle posledních zpráv se zřejmě obešlo bez obětí. Otřesy, jejichž epicentrum bylo v Pacifiku u ostrova Chiloé, ale způsobily materiální škody. Americká služba USGS krátce po zemětřesení vydala varování před vlnami tsunami, které ale již odvolala.

Podle USGC bylo epicentrum otřesů v Pacifiku asi 40kilometrů jihozápadně od přístavního města Quellón na ostrově Chiloé, což je asi 1300 kilometrů jižně od metropole Santiaga.

Úřady vydaly varování před tsunami a vyzvaly obyvatele oblasti, aby opustili pláže a pobřežní zóny. V postiženém regionu Los Lagos se podle chilských úřadů evakuovalo asi 4000 lidí.

Podle fotografií ze sociálních sítí otřesy poničily silnice a několik domů na ostrově Chiloé, který byl nejblíž epicentru. Úřady nehlásí zatím, že by byl někdo zraněn.

Chile velmi často postihují zemětřesení. U jeho jižního pobřeží je takzvaný trojný bod (styk tří tektonických desek), v němž dochází k podsouvání oceánského hřbetu pod jihoamerickou desku.

Poslední velké zemětřesení, které si vyžádalo přes 520 obětí, postihlo zemi v únoru 2010 a mělo sílo 8,8 stupně Richterovy škály.

Chile zasáhlo zemětřesení. Chile zasáhlo zemětřesení. | EPA

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi